Кисинџер: Покушај разбијања Русије изазваће нуклеарни хаос

Срна
Кисинџер: Покушај разбијања Русије изазваће нуклеарни хаос

ВАШИНГТОН - Некадашњи амерички дипломата Хенри Кисинџер рекао је да се ближи вријеме за договорени мир у Украјини како би се смањио ризик од још једног разорног свјетског рата, упозоривши да би снови о разбијању Русије могли да изазову нуклеарни хаос.

“Ближи се вријеме да се надограде стратешке промјене које су већ остварене и да се интегришу у нову структуру ка постизању мира путем преговора”, навео је Кисинџер за часопис “Спектејтор”.

Он је додао да би мировни процес требало да повеже Украјину са НАТО-ом, у било ком облику.

“Алтернатива неутралности више нема смисла”, написао је Кисинџер у чланку под насловом “Како избјећи још један свјетски рат”.

Кисинџер је рекао да је у мају предложио прекид ватре према којем би се Русија повукла на прве линије прије операције 24. фебруара, а Крим би био предмет “преговора”.

Ако се покаже немогућим да се врати статус кво успостављен 2014. године, Кисинџер сматра да референдуми под међународним надзором на територији на коју полаже право Русија могу бити опција.

Кисинџер је упозорио да би жеље да се Русија учини “импотентном”, или чак покушај њеног разбијања, могле да изазову хаос.

“Распад Русије или уништавање њене способности за стратешку политику могло би да претвори њену територију која обухвата 11 временских зона у један вакуум сукоба”, рекао је Кисинџер.

Он је додао да би у том случају друге заједнице или друштва могле одлучити да своје спорове ријеше насиљем.

“Друге земље би могле тражити да се прошире уз помоћ насиља. Све ове опасности би биле појачане присуством хиљада комада нуклеарног оружја које Русију чини једном од двије највеће нуклеарне силе на свијету”, наводи Кисинџер.

Кисинџер, архитекта хладноратовске политике детанта према Совјетском Савезу као државни секретар за вријеме републиканских предсједника Ричарда Никсона и Џералда Форда, срео се више са руским предсједником Владимиром Путином од 2000. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана