Кисинџер: Морамо да избјегнемо нови свјетски рат

Tanjug
Foto: Arhiva

ЛОНДОН- Бивши амерички државни секретар и некадашњи дипломата Хенри Кисинџер изјавио је данас да свијету пријети нови свјетски рат због сукоба у Украјини и позвао на почетак мировних преговора о Украјини

  Деведеседетдеветогодишњи дипломата тврди да је Украјина по први пут у својој историји постала главна земља средње Европе са једном од најимпозантнијих армија у региону и да њена неутралност више није могућа. 
 
   Чврста веза са НАТО алијансом, "у овој или оној форми", је неизбјежна у будућности, преноси британски Спектатор.    
    

Кисинџер предлаже прекид ватре и повратак на границе прије 24. фебруара када је Русија започела напад на Украјину, док би украјинске територије које је Русија зауузела раније, укључујући и Крим, биле предмет даљих преговора.    
    

У случају спорних територија, пресудило би право на самоопредељење под медјународним надзором.
  

 Крај рата би по Кисинџеру морао да доведе до стварања нове безбедносне архитектуре, у коју би на крају била укључена и Русија.
  

 Кисинџер тврди да рат не треба водити до уништења или распада Русије, који би по њему узроковао низ дугогодишњих ратова на територији те земље, распад система контроле над нуклеарним наоружањем и довео до нове ере глобалне нестабилности. 
  
 "Потрага за миром и стабилношћу се састоји од два наизглед противречна циља, а то су потреба за безбедношћу и потреба за помирењем. Ако не успемо да постигнемо оба циља, нећемо успети да постигнемо ни један од њих", закључује Кисинџер.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана