Кишида сједницу парламента отворио још једним извињењем

СРНА
Кишида сједницу парламента отворио још једним извињењем

ТОКИО - Јапански премијер Фумио Кишида започео је данас сједницу парламента извињењем због једног од највећих корупционашких скандала у последњих неколико деценија који тренутно погађа ту земљу, а у коју су умјешани посланици, али и клучне личности владајуће странке.

Тужиоци су недавно подигли оптужницу против 10 особа, међу којима су три посланика из владајуће Либерално-демократске партије (ЛДП) и који су оптужени да нису пријавили милионе јена (милиона евра) прикупљених, путем продаје улазница за партијске догађаје, чиме су прекршили јапански Закона о контроли политичких фондова.

Међутим, ЛДП негира оптужбе, док са друге стране, стручњаци тврде да поменути Закон о контроли политичких фондова има много недостатака. Окружно тужилаштво у Токију оптужило је седам људи из фракције Абе, познате као Сеивакаи, укључујући три посланика, јер наводно нису пријавили 675 милиона јена (4,6 милиона долара) у протеклих пет година.

Та фракција је касније признала да је узела новац од прихода од продаје улазница, али је негирала учешће у извештајима о финансирању и рекла да верују да су њихови помоћници уредно водили финансијске књиге. Три друга помоћника у две друге кључне фракције ЛДП-а такође су оптужена за наводно фалсификовање политичких средстава од око 265 милиона јена (1,8 милиона долара).

Под притиском опозиционих посланика током седнице парламента за већу транспарентност, Кишида је признао да је више од 30 посланика само из Абеове фракције било умјешано у скандал. Закон у Јапану забрањује донације појединачним посланицима, али политичке фракције могу да прикупљају новац продајом улазница на догађајима за прикупљање средстава, а само су рачуновође посланика одговорне за подношење обавезне финансијске евиденције.

Предвиђена казна за тај прекршај, према јапанском закону, је казна закона до пет година или новчана казна до милион јена (око 6.913 долара). Јапански премијер је непосредно послије вијести о малверазцијама у његовој фракцији најавио да се повлачи са мјеста њеног лидера, а касније, када су тужиоци поднели оптужнице против неколико посланика и помоћника, Кишида је најавио одлуку о распуштању своје фракције.

Иако његово вођство можда неćе трајати онолико дуго колико се првобитно мислило, изгледа да ће ЛДП вероватно остати на власти јер опозиционе странке, које су се у великој мери распарчале, не предатављају одрживу алтернативу.

Кишида не мора да распише парламентарне изборе до 2025. године, али његова странка је одредила гласање за вођство у септембру. ЛДП је, од свог настанка 1950-их, имао бројне фракције које су се развиле у институције које сада морају да се такмиче у партијским борбама за моћ за лидерство и кључне позиције у влади.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана