Киша не стаје на сјеверу Кине, хиљаде измјештене у Пекингу

Танјуг
Foto: Танјуг

ПЕКИНГ - Због олује „Доксури“, једне од најжешћих која је у задњих неколико година задесила Кину, на сјеверу земље киша непрестано пада и више хиљада људи је измјештено у Пекингу.

Према ријечима Кинеског метеоролошког завода, подручје, које укључује и Пекинг, има средњи до високи ризик од невремена због кише у сљедећа три дана, преноси Ројтерс. 

Данас се у главном граду очекује врхунац олује са грмљавином. 

Како се олуја буде помицала према унутрашњости земље, предвиђена је укупна количина падавина од 100 милиметара или више на 220.000 квадратних километара, што би могло да утиче на 130 милиона људи. 

Јачина „Доксури“ се наставља смањивати, али је далеко од краја њеног дјеловања, саопштио је Кинески метеоролошки завод и упозорио грађане да буду опрезни и избјегавају подручја високог ризика - регион Пекинг-Тианђин-Хебеи гдје би падавине могле да досегну до 600 милиметара. 

За викенд ниво малих и средњих ријека у јужном дијелу Пекинга, централној и западној области Хебеја, источном дијелу Шансија и сјеверном дијелу Хенана, би могао да порасте изнад нивоа упозорења, а поплаве и геолошке опасности би се могле догодити око планинских области. 

Пекиншке власти су обуставиле спортске догађаје, док је већи број туристичких мјеста и паркова затворен.  

Одјељење за контролу поплава је саопштило да је мобилисало 203.230 спасилаца и да је измјештено 3.031 особа, јавили су локални медији. 

„Доксури“ је најјачи тајфун који је погодио Кину ове године и други по јачини који је погодио југоисточну провинцију Фуџијан од тајфуна Меранти 2016. 
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана