Кирилов: Амерички биолози раде на стварању епидемија, проучавају комарце и крпеље

Срна
Кирилов: Амерички биолози раде на стварању епидемија, проучавају комарце и крпеље

МОСКВА - Амерички војни биолози раде на стварању епидемија којима се може вјештачки управљати, изјавио је данас начелник руских снага за радијацију, хемијску и биолошку заштиту Игор Кирилов.

"Рад америчких војних биолога усмјерен је на формирање 'вјештачки управљаних епидемија' и не контролише се у оквиру Конвенције о биолошком оружју (БВЦ) и механизма генералног секретара УН за утврђивање чињеница о употреби биолошког оружја", рекао је Кирилов.

Он је додао да САД, такође, имају планове да прошире операције своје јединице НАМРУ-6 која ради у Јужној Америци на територију Аргентине, пренио је ТАСС.

НАМРУ-6 (Naval Medical Research Unit-6), морнаричка медицинска истраживачка јединица шест, је биомедицинска истраживачка лабораторија америчке морнарице са сједиштем у Лими, у Перуу. То је једина америчка војна команда која се налази у Јужној Америци.

Кирилов је такође навео да Русија указује на интересовање Пентагона за инсекте који преносе инфекције

Наиме, интерес Пентагона за проучавање комараца и крпеља који преносе болести није случајан у вријеме када се са америчке стране чују изјаве о томе, рекао је данас командант руских трупа за атомску, хемијску и биолошку заштиту, генерал-потпуковник Игор Кирилов.

Руски генерал је примјетио да је кандидат за америчког предсједника Роберт Ф. Кенеди млађи оштро критиковао војне биолошке активности САД, пренео је ТАСС.

Кенеди је, поред осталог, истакао да су специјалисти из Јапана и нацистичке Њемачке послије Другог свјетског рата транспортовани у САД ради "преношења искуства из војно-биолошких истраживања".

"Подсјетиćу вас да су јапански програмери посебну пажњу посветили питањима употребе биолошких рецепата и механизмима преношења болести путем разних врста преносилаца", рекао је Кирилов.

С тим у вези, он истиче да није случајно интересовање истраживачких организација Пентагона за проучавање главних врста комараца и крпеља, који преносе епидемијски значајне инфекције, као што су грозница долине Рифт, вирус Западног Нила, грозница Денга.

Према његовим ријечима, САД би могле да ангажују производне капацитете "двоструке намене" за масовну производњу преносилаца инфекције.

"Већ смо примјетили да се таква истраживања спроводе на одговарајуćим мјестима, како на територији САД, тако и у биолошким лабораторијама лоцираним у иностранству, што укупно обухвата преко 100 врста комараца и крпеља", навео је Кирилов.

Нагласио је да британску биотехнолошку компанију Окситек, која развија генетски модификоване инсекте, финансира Фондација Била и Мелинде Гејтс.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана