Кинески медији оцјењују: Нападом на Кремљ Кијев прешао црвену линију

GS
Foto: newsbharati

Украјински напад дроном на Кремљ треба посматрати као прелажење црвене линије које је извршила Влада Украјине, јавио је кинески лист “Глобал тајмс” позивајући се на локалне стручњаке.

“Инцидентом је пређена нова црвена линија украјинске кризе. Након више од годину дана руско-украјинског сукоба, ниједна страна није извршила напад на резиденцију владе и лидере”, наводи се у објави листа.

Кинески стручњаци вјерују да ће Москва одговорити веома снажно, укључујући ударима на објекте који припадају украјинској влади.

“Поједини кинески стручњаци сматрају да је напад повезан са украјинским екстремистима који заговарају продужетак сукоба Русије и Украјине и присиљавање високих украјинских званичника да наставе борбу, а постоји могућност су операцију подржале или чак охрабриле међународне хегемонистичке снаге”, истиче се у објави.

Лист је цитирао Ванга Сијаоквана, стручњака Института за руске, источноевропске и централноазијске студије Кинеске академије друштвених наука, који је изјавио да је ескалирао сукоб између оних који заговарају мир и оних који су за рат, усљед несугласица које су све веће унутар Украјине.

Прес-служба кабинета предсједника Русије Владимира Путина саоптшила је да је Украјина рано ујутру у сриједу, 3. маја, послала два дрона у покушају да се изврши напад на Путинову резиденцију у Кремљу.

Руска војска и безбједносне службе на вријеме су онеспособиле дронове и Путин није повријеђен.

Кремљ сматра да је инцидент планирани терористички напад и покушај атентата на Путина, а Русија је саопштила да задржава право да одговори “на начин и у вријеме које сматра прикладним”.

Портпарол Кремља Дмитриј Песков рекао је да су изјаве украјинских и америчких званичника, који тврде да нису умијешани у напад, смијешне и да Москва зна да Кијев бира средства и мете за ударе баш онако како му нареди Вашингтон.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана