Кинески и руски званичници на војној паради у Пјонгјангу поводом Дана побједе

Танјуг
Кинески и руски званичници на војној паради у Пјонгјангу поводом Дана побједе

ПЈОНГЈАНГ - Кинески и руски званичници присуствовали су војној паради у престоници Сјеверне Кореје, организованој поводом обиљежавања 70 година од завршетка корејског рата који Пјонгјанг слави као Дан победе, објавили су данас сјевернокорејски државни медији.

Руски министар одбране Сергеј Шојгу и и члан Политбироа Комунистичке партије Кине Ли Хонгџонг стајали су током параде поред сјевернокорејског предсједника Ким Џонг-уна док су посматрали вјежбу напада дроновима и најновије сјевернокорејске нуклеарне ракете, пренио је Ројтерс.

Парада је одржана током протекле ноћи, а током смотре Ким, Шојгу и Ли су причали, смијали се и салутирали док су сјевернокорејски војници марширали, види се на снимцима које су објавили сјевернокорејски медији.

На паради су приказане и најновије сјевернокорејске балистичке интерконтиненталне ракете “хвасонг-17” и “хвасонг-18” за које се вјерује да имају домет да погоде мете било гдје у САД, објавила је британска агенција.

Ким је приредио пријем и ручак за Шојгуа током којег је изразио солидарност са руским народом и војском, а разговарали су о стратешкој безбједносној и одбрамбеној сарадњи двије земље.

Шојгу је похвалио сјевернокорејску војску као “најјачу на свијету”, јавила је КЦНА.

На другом састанку, Шојгу је прочитао поздравни говор руског предсједника Владимира Путина који је захвалио Сјеверној Кореји на подршци Русији током специјалне војне операције у Украјини.

У говору на паради, министар одбране генерал Канг Сун-нам оптужио је САД и њихове савезнике за повећање напетости у региону.

Сјеверна Кореја је под санкцијама УН због свог ракетног и нуклеарног програма од 2006. године, а то укључује забрану развоја балистичких пројектила.

Русија и Кина су се посљедњих година противиле настојању САД да се Сјеверној Кореји уведу нове санкције због наставка развоја балистичких пројектила, тврдећи да санкције треба ублажити у хуманитарне сврхе и да треба отпочети преговоре са Пјонгјангом.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана