Кинеска војска објавила анимирани филм који алудира на уједињење Кине и Тајванa

Танјуг
Foto: Jеднa од најпознатијих древних кинеских слика

ПЕКИНГ- Кинеска војска објавила је кратки анимирани филм који приказује дијелове свитка растрганог на два дијела прије више од 300 година, како се поново сједињују, за шта се вјерује да је алузија на уједињење Тајвана са копненом Кином.

Како је данас пренио Ројтерс, филм, објављен на Дан државности, односно на 74. годишњицу успостављања Народне Републике Кине, представља два дијела ''Става у планинама Фучун'', једне од најпознатијих древних кинеских слика, чија се два дијела чувају одвојено у Кини и Тајвану, како се спајају.

У филму, два вилењака, који представљају два дијела слике коју је у 17. вијеку растргао један од њених власника, на крају филма се уз помоћ чаролије поново спајају у једну цјелину.

Краћи комад свитка, познат као "Преостала планина", дугачак око 51 центиметар, налази се у Музеју провинције Џеђианг у граду Хангџоу у Кини, док тајвански музеј у Националној палати чува 640 центиметара дугачак ''Свитак Мајстора Вујонг'' од 1950-их.

Два дијела су накратко спојена 2011. године када је Кина позајмила свој фрагмент тајванском музеју на два мјесеца током периода топлијих односа, док је Тајван водио политику економског зближавања са Кином.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана