Кинеска фирма жели да њени запослени имају дјецу, улаже 127 милиона евра

Танјуг
Foto: Shine.com

ШАНГАЈ - Кинеска компанија Трип.ком, једна од највећих свјетских онлајн туристичких агенција, уводи нове субвенције за бригу о дјеци у вриједности од милијарду кинеских јуана, односно око 127 милиона евра, како би подстакла 32.000 запослених у овој фирми да имају дјецу.

Радници који су у компанији најмање три године ће добијати годишњи бонус од 10.000 јуана, односно 1.260 евра, за свако новорођено дијете од првог рођендана дјетета до његове пете године, преноси ЦНН. 

"Циљ компаније је да пружи финансијску подршку која ће охрабрити наше запослене да оснују или прошире своје породице, а да тиме не угрозе своје професионалне циљеве и достигнућа", саопштио је данас извршни предсједник фирме Трип.ком Џејмс Лианг.

Одлука ступа на снагу већ сутра.

Број становника Кине се 2022. године смањио први пут у више од 60 година, са само 6,77 новорођенчади на 1.000 људи, што је најнижа стопа наталитета од оснивања комунистичке Кине 1949. године.

Пекинг је 2015. године укинуо своју деценијску "политику једног дјетета" и дозволио брачним паровима да имају двоје дјеце, али то није зауставило пад кинеског наталитета, наводи ЦНН.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана