Кинеска економија утицаће на цијене

Срна
Кинеска економија утицаће на цијене

БИЈЕЉИНА - У овој години цијене нафте у свијету зависиће највише од кинеске економије, а стопа незапослености биће знатно повећана, процјењују стручњаци.

Улагачи опрезно улазе у 2023. очекујући додатно повећање каматних стопа и рецесију у земљама широм свијета, сматра Крејг Ерлам из ОАНД-а, организације које се бави курентношћу валута.

Леон Ли из “ЦМЦ Маркетса” сматра да ће ове године тржиште балансирати између “тијесног снабдијевања” и смањене потражње због погоршаног макроекономског окружења.

“У 2023. глобална стопа незапослености требала би нагло расти, што ће ограничити потражњу за енергијом. Зато мислим да би цијене нафте могле пасти и на 60 долара”, објашњава Ли.

Он сматра да пуно тога зависи од стања економије Кине, која је највећи свјетски увозник нафте.

Раст кинеске привреде сада је успорен због строгих мјера против ковида 19, па је Кина забиљежила пад потражње за нафтом, након неколико година раста.

Пошто су кинеске власти недавно одустале од политике нулте толеранције ковида и почеле да попуштају рестриктивне мјере, аналитичари у овој години очекују убрзање раста економије.

Трговци се плаше да ће се са укидањем рестриктивних мјера ширење заразе убрзати и потрајати дуже, што би идућих мјесеци могло да “притисне” здравствени систем у Кини и цијелу економију, а тиме и кинеску потражњу за нафтом.

Тридесетак аналитичара, чије ставове преносе економски портали, процјењују да ће ове године цијена барела у Лондону износити у, просјеку, око 89.40 долара.

На америчком тржишту би, пак, према процјенама, цијена у просјеку могла износити око 84,85 долара.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана