Кина: Желимо мирно уједињење са Тајваном, Тајпеј: Поштујте наш суверенитет

Танјуг
Кина: Желимо мирно уједињење са Тајваном, Тајпеј: Поштујте наш суверенитет

ПЕКИНГ - На годишњој седници кинеског парламента, премијер Ли Кећијанг изјавио је данас да се залаже за „мирно поновно уједињење“ Кине са Тајваном, на шта је Тајпеј реаговао саопштењем у коме је позвао Пекинг да поштује тајвански суверенитет, посвећеност демократији и слободи.

„Ми треба да се залажемо за мирни развој односа преко Тајванског мореуза и убрзамо процес мирног поновног уједињења Кине“, изјавио је Кећијанг пред око 3.000 делегата у Великој сали народа у Пекингу, преноси Ројтерс.

Кећијанг је навео да кинески парламент треба да примјени политику Комунистичке партије Кине за „рјешавање питања Тајвана“ и „предузме одлучне кораке како би се супротставио независности Тајвана и промовисао поновно уједињење“ Кине и Тајвана.

Тајвански Савјет за послове са копном, односно Кином, реаговао је саопштењем у коме се наглашава да ентитети са обе стране Тајванског мореуза „нису подређени једно другом“, што је, кажу, стварност коју Пекинг треба да прихвати.

У саопштењу се наводи да Кина треба да „поштује приврженост тајванског народа принципима суверенитета, демократије и слободе Републике Кине“, назив који Тајпеј користи за ову територију.


 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана