Кина забринута због америчког плана

Срна
Кина забринута због америчког плана

ПЕКИНГ - Кина је веома забринута због извјештаја у којем се наводи да су САД усвојиле нови нуклеарни стратешки план поводом брзог раста атомског арсенала Кине, саопштило је кинеско Министарство спољних послова.

"САД шире наратив о кинеској нуклеарној пријетњи и проналазе изговоре да би тежиле стратешкој предности", рекао је портпарол Министарства спољних послова Мао Нинг.

Према писању "Њујорк тајмса", амерички предсједник Џозеф Бајден у марту је одобрио повјерљиви нуклеарни стратешки план који се фокусира на убрзано растући кинески атомски арсенал.

Циљ плана је да се Америка припреми за могуће координисане нуклеарне изазове из Кине, Русије и Сјеверне Кореје.

"Кина је озбиљно забринута због тог извјештаја, а чињенице су у потпуности доказале да су САД посљедњих година непрестано подстицале такозвану теорију кинеске нуклеарне пријетње", рекао је Мао.

Бијела кућа је саопштила раније да повјерљиви нуклеарни стратешки план који је Бајден одобрио ове године није одговор ни на једну земљу или пријетњу.

У годишњем извјештају Пентагона у октобру прошле године наводи се да Кина има више од 500 оперативних нуклеарних бојевих глава у свом арсеналу и да ће их вјероватно имати више од 1.000 до 2030. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана