Кина: Забрана ТикТока поставља питања о пословном окружењу у ЕУ

Anadolija
Кина: Забрана ТикТока поставља питања о пословном окружењу у ЕУ

ИСТАНБУЛ - Реагујући на забрану Европске уније (ЕУ) која се односи на популарну друштвену мрежу ТикТок, Кина је у сриједу позвала ЕУ да омогући недискриминаторно пословно окружење за компаније свих земаља, јавља Анадолија.

"Забрана ЕУ ТикТока за уређаје запослених подрива повјерење међународне заједнице у пословно окружење ЕУ", изјавила је портпаролка кинеског Министарства вањских послова Мао Нинг на конференцији за новинаре у сриједу у Пекингу.

Европска комисија наложила је прошле седмице својим запосленицима да уклоне апликацију ТикТок са својих приватних и пословних телефона због сигурносних разлога. Свим запосленицима Комисије наложено је да уклоне апликацију са својих приватних или пословних уређаја на којима је инсталирана било која апликација везана уз посао.

Практично, запослени морају уклонити апликацију са својих уређаја који се користе за рад.

"ЕУ треба да поштује тржишна правила и престане да генерализује концепт националне безбједности, и треба да обезбиједи фер окружење за стране компаније", додала је Мао Нинг. Неколико западних земаља изнијело је наводне безбједносне забринутости због кориштења кинеске апликације за друштвене мреже.

Канада је забранила ТикТок на свим владиним уређајима у понедјељак због наводних безбједносних разлога.

"То би могао бити почетак даљег обрачуна", рекао је премијер те земље Јустин Трудеау.

Законодавци у Данској су позвани да деинсталирају ТикТок апликацију са својих радних уређаја - мобилних телефона, таблета и рачунара, такође због сигурносних разлога. САД су објавиле да предузимају све кораке да заштите податке Американаца.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана