Кина забиљежила највећи пад броја становника у последњих шест деценија

Анадолија
Кина забиљежила највећи пад броја становника у последњих шест деценија

ПЕКИНГ - Кина, најмногољуднија земља на свијету, забиљежила је у 2022. години негативан природни прираштај, односно највећи пад броја становника у посљедњих више од шест деценија, показују најновији статистички подаци, преноси Анадолија.

До краја 2022. године број становника у Кини износио је нешто више од 1,411 милијарди, што је смањење од 850.000 у односу на крај 2021. године, наводи се у саопштењу Националног бироа за статистику (НБС).

Подаци не укључују становнике Хонг Конга, Макаа и Тајвана, као ни странце који живе у 31 кинеској провинцији, аутономним регијама и општинама.

Наводи се да је прошле године регистровано 9,56 милиона новорођених, први пут од 1950. године, док је стопа наталитета пала на 6,77 рођених на сваких 1.000 људи. То је најнижа стопа од 1949. године.

"Људи не морају превише да брину, јер је главно питање да ли су становништво, демографска структура и индустријски систем компатибилни", рекао је директор НБС-а Канг Ји, одговарајући на питање да ли ће кинеско становништво наставити да биљежи негативан природни прираштај.

Како предвиђа, тај тренд ће се наставити, док напомиње да је укупна понуда радне снаге и даље већа од потражње.

"Смањење кинеске популације 2022. године углавном је узроковано падом броја новорођених који је био повезан са смањењем воље за рађањем дјеце, кашњењем у ступању у брак, каснијем рађању те смањењем броја жена у репродуктивној доби", рекао је Канг Ји, преноси Шангаи Дејли.

Подаци НБС-а показују да је број умрлих у прошлој години премашио број рођених, што је резултирало смањењем укупног броја становника са 1,412,6 милијарди у 2021. на 1,411,8 милијарди прошле године.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана