Кина уручила протест САД због Бајденове изјаве да је Си диктатор

Танјуг
Foto: Илустрација

ВАШИНГТОН - Кинеска влада је уручила протест америчком амбасадору у Кини због коментара предсједника Џоа Бајдена у којима је председника Си Ђинпинга назвао „диктатором", јављају амерички медији.

Николас Бернс примио је дипломатску ноту неколико сати након  Бајденове изјаве о Сију током донаторске конференције у Калифорнији, наводи Волстрит џорнал, позивајући се на три неименована америчка званичника.

На прикупљању средстава у уторак, Бајден је рекао да Си није знао за наводни кинески шпијунски балон који је оборен у америчком ваздушном простору у фебруару, додајући: „То је велика срамота за диктаторе. Када не знају шта се  догађа."

Портпарол кинеског министарства спољних послова Мао Нинг рекао је у сриједу да су Бајденови „изузетно апсурдни" коментари „озбиљно нарушили политичко достојанство Кине" и да представљају „политичку провокацију".

Међутим, амерички званичници који су објавили вест о протесту Пекинга Бернсу примјетили су да кинески државни медији нису објавили дипломатску ноту, познату као демарш, како би се очувала добра атмосфера коју је створила посјета америчког државног секретара Ентонија Блинкена Кини.

Бајденова изјава дошла је дан након што се Блинкен сусрео са Сијем у дуго очекиваној посјети која је имала за циљ да заустави силазну путању у односима између САД и Кине. 

Амерички председник је рекао да и даље очекује да ćе се састати са Сијем у блиској будуćности и похвалио Блинкенову посјету Пекингу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана