Кина: Рекордне температуре у више кинеских градова, прољеће поранило 20 дана

Танјуг
Кина: Рекордне температуре у више кинеских градова, прољеће поранило 20 дана

ПЕКИНГ - У више десетина великих кинеских градова температуре су ове недјеље достигле рекордне сезонске максимуме, а у Вухану и Џенгџоу оне су више и 10 степени Целзијуса него што је то нормално за пошетак марта, показују званични метеоролошки подаци.

Вухан, који се налази у средњем току реке Јангце, је у понедељак регистровао температуру од 26 степени Целзијуса, 12 степени више од дугогодишњег просека почетком марта, док су у Пекингу и околним градовима такође раније ове недеље температуре достигле 22-25 степени Целзијуса, преноси Ројтерс.

Кина је прошле године имала вишемјесечне периоде екстремних врућина, гдје су на 267 метеоролошких станица измјерене рекордне температуре преко 40 степени током 70-дневне летње суше која је погодила цијели слив реке Јангце, проузрокујући пожаре и штету на усевима.

Државна метеоролошка служба веć је упозорила да се Кина суочава са још једном годином екстремних временских услова, као последицом глобалних климатских промјена.

Кинески метеоролошки званичници саопштили су прошле недеље да су просечне температуре за цијели фебруар биле 1,6 степени Целзијуса више од нормалних, уз просечне падавине за 3,9 одсто мање од просјека.

Промјена временских услова такође значи да прољеће стиже раније у многим регионима јужно од ријеке Јангце, а у неким случајевима и до 20 дана пре него што је уобичајено, саопштили су метеоролози.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана