Кинa: Први смртни случај од соја H3N8 вируса птичијег грипа

Срна
Foto: Илустрација

ПЕКИНГ- Једна жена преминула је у Кини након што је обољела од птичијег грипа H3N8, што је први смртни случај код људи од овог соја вируса, саопштила је Свјетска здравствена организације /СЗО/.

"Код пацијента је регистровано више других медицинских проблема. Такође, пацијент је имао историју изложености живој живини прије почетка болести и историју присуства дивљих птица у свом дому. Ниједан блиски контакт са случајем није развио инфекцију или симптоме болести у вријеме извјештавања", наводи се у саопштењу.

У саопштењу се истиче да прелиминарни налази сугеришу да је жена била изложена вирусу на пијаци живе живине. Узорци прикупљени са пијаце, гдје је пацијенткиња провела вријеме прије почетка болести, били су позитивни.

"Међутим, и даље није јасно шта је тачан извор ове инфекције и како је овај вирус повезан са другим вирусима птичјег грипа А /H3N8/ који круже код животиња", додаје се у саопштењу.

Позната су три случаја инфекције овим сојем птичјег грипа и то сви у Кини. Један дјечак је у априлу прошле године добио тешку упалу плућа након што је појео пилетину, док се друго дијете лакше разбољело у мају након посјете пијаци гдје се продавала жива живина.

Трећи пацијент, педесетшестогодишња жена из југоисточне приморске провинције Гуангдонг, разбољела се у фебруару ове године. Она је почетком марта хоспитализована због тешке упале плућа и умрла је 16. марта.

Вируси птичјег грипа А /H3N8/ откривени су код паса, коња, свиња, магараца и недавно фока, али је СЗО навела да вирус нема способност да лако "скаче" с особе на особу, што значи да је мали ризик од епидемије. Међутим, упозорава се да је глобални надзор потребан да би се откриле "промјене повезане са циркулишућим вирусима грипа".

Многе земље су на опрезу у вези са птичјим грипом H5N1, који се широм свијета проширио 2008. године и повремено се преноси на сисаре.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана