Кина потврдила да је други балон, уочен изнад Латинске Америке долетио из Кине

Танјуг
Кина потврдила да је други балон, уочен изнад Латинске Америке долетио из Кине

ПЕКИНГ - Кинеска влада потврдила је да је балон који је у петак примијећен изнад Латинске Америке из Кине, али да је намијењен за цивилну употребу, саопштено је данас из кинеског министарства спољних послова.

То је други балон из Кине који је примијећен у ваздушном простору америчког континента.

У суботу су сличан балон обориле ваздушне снаге САД, која је саопштила да је ријеч о балону који се користи за надзор, наводи ББЦ.

Портпаролка кинеског министарства спољних послова Мао Нинг изјавила је да је балон који је примијећен изнад Латинске Америке грешком скренуо са своје руте и тако се нашо изнад америчког континента.

Кина је одбацила оптужбе за шпијунирање, уз образложење да балон служи за праћење веременских прилика.

Портпаролка Мао је навела да је балон ''увелико одступио'' од планиране руте, реаквши да је до тога дошло због временских прилика и ограничене могућности маневрисања том летјелицом.

-Кина је одговорна земља и увијек се стриктно придржавала међународног права како би информисала и правилно поступала са свим заинтересованим странама, без представљања било какве пријетње било којој земљи - рекла је Мао.

Током викенда, колумбијске ваздухопловне снаге су саопштиле да је  у ваздушном простору те земље на висини изнад 17 километара уочен летећи објекат са "карактеристикама сличним балону", да су пратиле објекат све док није напустио ваздушни простор, и додале да он није представљао пријетњу по националну безбједност.

САД вјерују да је балон коришћен за праћење осјетљивих војних локација, наводи британски јавни сервис.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана