Кина постала највеће глобално бродоградилиште

Срна
Кина постала највеће глобално бродоградилиште

БИЈЕЉИНА - Кина гради више од половине свих бродова на свијету, наводи "Вол стрит џурнал", који кинеску бродоградњу назива симболом историјске трансформације из континенталне силе у поморску.

Прошле године више од половине свјетске комерцијалне бродоградње односило се на Кину, што је чини водећим свјетским бродоградитељем.

Некада експанзивна западна бродоградилишта, која су помагала у настанку западних империја, ширењу трговине и добијању ратова - пропала су.

Лист наводи да се у Европи одвија само пет одсто свјетске бродоградње, док је допринос САД готово на нули.

Кинеска бродоградилишта добијају уговоре вриједне милијарде долара, чак и из западних земаља.

Због чињенице да су тамошње компаније почеле да примају поруџбине и за низ година унапријед, одлучиле су да се прошире, обуче нове раднике и изграде опсежне ланце снабдијевања.

Кинеска бродоградилишта граде контејнерске бродове, танкере и бродове за расуте терете, али и ратне бродове за националну морнарицу.

Кинеска морнарица има 370 ратних бродова, што је чини највећом на свијету. Очекује се да ће се број њених бродова до 2030. године повећати на 435.

Амерички лист упозорава да ће у дуготрајном сукобу кинеска бродоградилишта својој морнарици обезбиједити значајну предност.

Кинеска бродоградилишта дизајнирана су да граде ратним темпом, а америчка се боре да одрже корак чак и са мирнодопском потражњом.

Лист закључује да индустрија САД није спремна за сукоб са Кином око Тајвана. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана