Кина пооштрила контролу кориштења вјештачке интелигенције због раста превара

Танјуг
Foto: Илустрација

ПЕКИНГ - Кина је пооштрила контролу технологије вјештачке интелигенције (АИ) и сличних апликација услијед пораста броја превара у којима су те технологије кориштене, а углавном укључују манипулацију гласовним подацима и подацима о лицу, и усвојила је нова правила како би законски заштитила жртве.

Како наводи Ројтерс, превара у сјеверној Кини која је користила софистицирану „дипфејк" технологију да убиједи човјека да пребаци новац наводном пријатељу, изазвала је забринутост због потенцијала АИ да помогне у финансијским злочинима.

Полиција у граду Баотоу, у региону Унутрашње Монголије, саопштила је да је починилац користио технологију замјене лица са вјештачком интелигенцијом, како би се лажно представљао као пријатељ жртве током видео позива и добио трансфер од 4,3 милиона јуана (622.000 долара).

Преварени је пребацио новац у увјерењу да његов пријатељ треба да положи депозит током процеса аукције, наводи се у саопштењу полиције.

Човјек је схватио да је преварен тек након што је накнадно позвао правог пријатеља, који је рекао да не зна о чему се ради, додала је полиција, рекавши да су повратили већину украдених средстава и да раде на проналажењу остатка.

Случај је покренуо дискусију на платформи Веибо о пријетњи приватности и безбједности на мрежи, а хештег ''"АИ преваре експлодирају широм земље'' само данас прегледан је више од 120 милиона пута.

''Ово показује да преваранти могу да користе фотографије, гласове и видео записе'', написао је један корисник.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана