Кина подиже старосну границу за одлазак у пензију

Срна
Кина подиже старосну границу за одлазак у пензију

ПЕКИНГ - Кина ће постепено подизати старосну границу за одлазак у пензију први пут од 1950-их, пошто се земља суочава са старењем становништва и све мањим буџетом за пензије.

Такође, неће бити дозвољено пензионисање прије законског рока, односно старости, јер се Кина суочава са старењем и смањењем становништва, јавља Би-Би-Си.

Највише законодавно тијело Кине, односно Стални комитет Националног народног конгреса, јуче је одобрило приједлоге за подизање законске старосне границе за одлазак у пензију са 50 на 55 година за жене физичке раднике и са 55 на 58 година за жене на пословима у администрацији.

Код мушкараца старосна граница помјера се са 60 на 63 године, а тренутна старосна граница за пензионисање у Кини је међу најнижима у свијету.

Према плану усвојеном јуче, промјена ће ступити на снагу од 1. јануара 2025. године, при чему ће се старосна граница за одлазак у пензију повећавати сваких неколико мјесеци у наредних 15 година, јавили су кинески државни медији.

Пензионисање прије законске старосне границе неће бити дозвољено, пренијела је државна новинска агенција Синхуа, иако људи могу да одложе одлазак у пензију за највише три године.

Од 2030. запослени ће морати да уплаћују више доприноса у систем социјалног осигурања да би примали пензије, а до 2039. године морали би да плате 20 година доприноса да би могли да добију пензије.

Државна Кинеска академија друштвених наука саопштила је 2019. да ће главни државни пензиони фонд земље остати без новца до 2035. године, а то је била процјена прије пандемије вируса корона који је тешко погодио кинеску економију.

План за подизање старосне границе за одлазак у пензију и прилагођавање пензионе политике заснован је на свеобухватној процјени просјечног животног вијека, здравствених стања, структуре становништва, нивоа образовања и понуде радне снаге у Кини, пренијела је Синхуа.

Огромна популација Кине опала је другу годину заредом 2023. јер њена стопа наталитета наставља да биљежи пад.

У међувремену, њен просјечан животни вијек порастао је на 78,2 године, рекли су званичници раније ове године.

Према Свјетској здравственој организацији, скоро трећина кинеске популације, око 402 милиона људи, биће старија од 60 година до 2040. године, у односу на 254 милиона у 2019. години.

Успорена економија, смањење државних бенефиција и деценијама дуга политика једног дјетета створили су растућу демографску кризу у Кини.

Кини понестаје времена да изгради довољно фонда за бригу о све већем броју старијих.

Током наредне деценије, око 300 милиона људи, који су тренутно старости од 50 до 60 година, требало би да се повуче са тржишта рада.

Ово је највећа старосна група у земљи, скоро једнака величини становништва САД. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана