Кина: План испуштања воде из Фукушиме је крајње неодговоран

Срна
Кина: План испуштања воде из Фукушиме је крајње неодговоран

ПЕКИНГ - Изузетно је неодговорно што јапанска влада инсистира на испуштању више од 1,3 милиона тона нуклеарно контаминиране воде из нуклеарне електране Фукушима у море, рекао је замјеник сталног представника Кине при УН Даи Бинг.

Напомињући да је океан важан дио Земљиног воденог екосистема, Даи је рекао да је дубоко забрињавајуће то што јапанска влада игнорише забринутост међународне заједнице и противљења пацифичке обале и острвских земаља и наставља свој план испуштања воде из Фукушиме.

Даи је јуче, на састанку о циљевима одрживог развоја воде на Политичком форуму на високом нивоу УН о одрживом развоју, истакао да ће план јапанске владе о испуштању воде из Фукушиме озбиљно угрозити глобалну морску животну средину и екосистеме, као и животе и здравље људи у свим земљама, јавља Кинески међународни радио.

Међународна заједница би требало озбиљно да схвати ово питање и апелује на јапанску страну да се суочи са легитимним и разумним забринутостима свих страна, заустави план испуштања нуклеарно контаминиране воде у море, одложи нуклеарно контаминирану воду на научно заснован, безбједан и транспарентан начин и прихвати строги међународни надзор, рекао је кинески изасланик.

Као активан учесник у глобалној сарадњи у области водних ресурса, Кина ће унаприједити сарадњу са другим земљама и међународним организацијама на заштити водних ресурса и одрживом коришћењу, рекао је Даи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана