Кина оптужила Велику Британију да је регрутовала кинески брачни пар као шпијуне

Tanjug
Foto: X.com

ПЕКИНГ- Кина је оптужила британску тајну обавјештајну службу МИ6 да је регрутовала кинеске државне службенике као шпијуне.

Како је данас објавио Би-Би-Си (ББЦ), кинеско министарство државне безбједности саопштило је да су оперативци МИ6 регрутовали кинеског држављанина идентификованог само по презимену Ванг и његову супругу по имену Џоу, који су радили у кључним одкељењима у кинеској државној агенцији.
    
Министарство је навело да је МИ6 почео да регрутује Ванга када је отишао у Велику Британију на студије 2015. године у оквиру програма размене студената.
    
Како се додаје, оперативци МИ6 су искористили Вангову "снажну жељу за новцем".
    
Оперативци су преко Ванга регрутовали и његову супругу Џоу.
    
"Под Ванговим снажним подстицајем, Џоу је пристала да прикупља обавештајне податке... и он и његова жена постали су британски шпијуни", навело је кинеско министарство.
    
Додаје се да је случај још под истрагом.
    
Оптужбе кинеског министарства долазе нешто више од месец дана након што је Велика Британија оптужила двојицу мушкараца да су шпијунирали у корист Кине. 
    
Британска полиција оптужила их је за давање "белешки, докумената или информација" страној држави, а Кина је те наводе назвала "злонамерном клеветом".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана