Кина одбила дозволити службену посјету Блинкену

Г.С.
Кина одбила дозволити службену посјету Блинкену

ПЕКИНГ - Кина је одбила дозволити посјету америчком државном секретару Ентонију Блинкену, уз образложење да званични Пекинг није спреман поново организовати долазак Блинкена након што је шеф америчке дипломатије у фебруару нагло отказао посјету Кини.

Блинкен је раније ове седмице изјавио да ће посјета Кини бити уприличена “када се за то буду стекли увјети” и додао да циљ није ни обуздавање Кине, ни укључивање у нови хладни рат.

Како пише Фајненшел Тајмс (ФТ), кинески званичници забринути су да би администрација америчког предсједника Џоа Бајдена могла објавити извјештај Федералног истражног бироа (ФБИ) о обореном кинеском балону, с физичким доказима, и да би налази могли бити објављени током Блинкенове посјете Кини.

ФБИ и Савјете за националну сигурност одбили су саопштити да ли ће резултати истраге бити објављени.

Кинески министар спољних послова Ђин Ганг покренуо је то питање пред Американцима који су прошлог мјесеца присуствовали Кинеском развојном форуму у Пекингу, потврдиле су три особе упознате с догађајем.

Ђин је описао истрагу ФБИ-ја као још један проблем који отежава стабилизацију америчко-кинеских односа.

То питање изазвало је подјеле унутар Бајденове администрације, при чему се неки званичници залажу да буде скинута ознака тајности са доказа и омогућено њихово јавно објављивање, како би се доказало да је балон вршио извиђање, наводи ФТ.

Амерички Конгрес ће вјероватно затражити да буду објављени резултати истраге коју је провео ФБИ.

Међутим, друга струја у америчкој администрацији тврди да би објављивање информација пореметило напоре да се поново покрене преко потребан ангажман на високом нивоу између Њашингтона и Пекинга, у тренутку када су односи двије земље на најнижем нивоу од успостављања дипломатских односа 1979. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана