Кина: Не продајемо оружје странама у украјинском рату

Танјуг
Кина: Не продајемо оружје странама у украјинском рату

ПЕКИНГ - Кина неће продавати оружје ниједној страни укљученој у рат у Украјини, поручио је данас министар спољних послова те земље Ћин Ганг, одговарајући на забринутост западних званичника да би Пекинг могао да пружи војну помоћ Русији.

Ћин је највиши кинески званичник који је дао такву изјаву, наводи Асошиејтед прес.

Он је додао да кинеске власти регулишу извоз предмета двоструке цивилне и војне намене, у складу са међународним законима и прописима.

"Што се тиче извоза војне опреме, Кина је заузела одговоран став", рекао је шеф кинеске дипломатије на заједничкој конференцији за новинаре са немачком министарком спољних послова Аналеном Бербок.

Ћин је поновио да је Кина спремна да помогне у проналажењу мирног решења сукоба.

У фебруару, државни секретар САД Ентони Блинкен рекао је да Вашингтон има обавештајне податке који сугеришу да Кина разматра да обезбеди оружје и муницију Русији, подсећа АП.

Он је тада упозорио да би такво учешће у ратним акцијама Кремља представљало "озбиљан проблем".

Од почетка рата у Украјини, кинеске власти тврде да су неутралне, упркос томе што политички, реторички и економски подржавају Русију у тренутку када западне државе уводе санкције властима у Москви и покушавају да их изолују због инвазије на свог суседа, наводи америчка агенција.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана