Кина и Бразил објавили меморандум о рјешавању кризе у Украјини

Танјуг
Кина и Бразил објавили меморандум о рјешавању кризе у Украјини

МОСКВА- Кина и Бразил су се заложили за преговоре као једини начин за рјешавање ситуације у Украјини и мировну конференцију коју би признали Кијев и Москва, преноси Синхуа.

Заједнички меморандум "Општи споразуми Кине и Бразила о политичком рјешавању украјинске кризе" објављен је после састанка кинеског министра спољних послова Ванга Јиа и специјалног савјетника бразилског предсједника Селсу Аморима, пренијела је агенција РИА Новости.

Стране су се сложиле да су преговори једина одржива опција за рјешавање кризе и да све стране морају створити услове за наставак директног дијалога.

Кина и Бразил су, такође, подржали одржавање међународне мировне конференције коју би признале Русија и Украјина у одговарајућем тренутку, уз равноправно учешће свих страна и поштену дискусију о свим мировним приједлозима.

-Чланови међународне заједнице су позвани да подрже меморандум, снажно се заложе за деескалацију и играју конструктивну улогу у унапређењу мировних преговора - наводи се у документу.

Москва је више пута наговијестила да је спремна за преговоре, али је Кијев увео забрану на њих на законодавном нивоу, навела је руска агенција.

Запад позива Русију на преговоре, за које Москва показује спремност, али истовремено Запад игнорише стална одбијања Кијева да се укључи у дијалог, додала је агенција РИА Новости.

Како је навео Кремљ, ситуација у Украјини може да се креће у мирном правцу, под условом да се узму у обзир де фацто ситуација и нова реалност.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана