Кина ће се против мајмунских богиња борити исто као против Ковида-19

Танјуг
Foto: Илустрација

ПЕКИНГ - Кина планира да се од 20. септембра бори против мајмунских богиња на исти начин на који то чини када су у питању неке друге заразне болести, попут је корона вируса, саопштили су данас здравствени званичници те земље.

У Кини је у августу откривено око 500 случајева мајмунских богиња које ће се, како је саопштила кинеска Национална здравствена комисија, лијечити у складу са протоколима категорије Б, у коју спадају и Ковид-19, ХИВ и САРС, преноси Ројтерс. 

Ова категорија подразумијева да би Кина могла да уведе хитне мјере, као што су ограничавање окупљања, привремено обустављање рада на послу или рада школа, или затварање одређених области. 

"Више од 20 провинција пријавило је случајеве мајмунских богиња у Кини од првог увезеног случаја у септембру 2022. и почетка локално преносивих случајева у јуну 2023. године, што је покренуло сталне епидемије и 'скривене' трансмисије", навела је кинеска Национална здравствена комисија. 

У Кини су заразне болести сврстане у три категорије, од којих је највиша Категорија А, којом се властима дају овлашћења да стављају обољеле и оне који су били у блиском контакту са њима у карантин.

Кина је борбу против корона вируса, која је спадала у категорију А, крајем 2022. године сврстала у категорију Б, након што су скоро три године на снази била строга ограничења, која су подразумијевала затварања цијелих градова.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана