Кина: Брисеви позитивни на корону садржали и генетски материјал дивљих животиња

Танјуг
Кина: Брисеви позитивни на корону садржали и генетски материјал дивљих животиња

ПЕКИНГ - Истраживачки тим у Кини објавио је анализу узорака са пијаце узетих прије више од три године и повезаних са избијањем епидемије вируса,корона у којој наводи да брисеви који су били позитивни на вирус садрже и генетски материјал дивљих животиња.

Пијаца плодова мора и дивљих животиња Хуанан била је у средишту испитивања поријекла вируса корона, објавио је данас BBC.

Како се наводи, то је прва рецензирана студија биолошких доказа прикупљених са пијаце још 2020. године, а објављена је у часопису „Nature“.

Довођење вируса корона у везу са животињама које се продају на тржишту, могло би да отвори нове линије истраге о томе како је епидемија почела.

Поједини научници наводе да је то још један доказ да се болест у почетку преносила са заражене животиње на човјека.

Друга група научника позвала је на опрез у тумачењу налаза.

Они су се усредсредили на сугестију да је вирус случајно процурио из лабораторије у Вухану.

Кинески истраживачки тим је у фебруару објавио рану верзију своје студије на интернету, али нису објавили пуне генетске информације које су биле садржане у узорцима прикупљеним са пијаце.

Друга међународна група истраживача је касније подијелила сопствену процјену онога што су ти кључни брисеви са пијаце открили, након што су видјели генетске секвенце објављене на веб страници за размјену научних података.

Кинеска анализа је показала да су се животиње за које је познато да су подложне вирусу, посебно ракунски пси, продавале живе на тим локацијама.

Међутим, кинески истраживачи су истакли да њихова открића не представљају дефинитиван доказ о томе како је епидемија почела.

-Ови узорци из животне средине не могу доказати да су животиње биле заражене - наводи се у кинеској студији.

У студији се истиче да остаје могућност да је вирус на пијацу унела заражена особа, а не животиња.

Професор Универзитета у Глазгову Дејвид Робертсон, епидемиолог који је био укључен у генетско истраживање поријекла ковида од када се појавио 2020, рекао је за BBC да је најважније што је тај веома важан скуп података сада објављен и доступан другим научницима, оцјењујући да студија пружа убједљив доказ да су животиње вјероватно биле заражене вирусом.

Објављени налази долазе усред све већег увјерења у САД да је вирус корона процурио из лабораторије у Вухану.

Кинеска влада оштро је демантовала сугестије да је вирус настао у научном објекту, али Федерални истражни биро (ФБИ) је саопштио да сада вјерује да је тај сценарио „највероватнији”, а исти став изнело је и америчко министарство енергетике.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана