Ким: Сјеверна Кореја планира да у 2024. значајно ојача своје војне потенцијале

Танјуг
Ким: Сјеверна Кореја планира да у 2024. значајно ојача своје војне потенцијале

СЕУЛ - Сјевернокорејски лидер Ким Џонг Ун потврдио је да ће у наредној години његова земља лансирати још три војна шпијунска сателита, произвести више нуклеарног оружја и увести модерну, аутоматизовану борбену опрему без људских посада.

Он је најавио значајно повећање укупне борбене спремности како би се „Сјеверна Кореја изборила са непријатељским потезима које предводе Сједињене Америчке Државе“, пренијели су данас сјевернокорејски државни медији.

Ким је ово рекао током кључног састанка владајуће Радничке партије на којем се постављају државни циљеви за наредну годину, сугеришући да ће држава наставити тестирање оружја како би се проширио војни арсенал у раздобљу "умртвљених дипломатских односа са САД", преноси АП.

Посматрачи оцјењују да се Ким нада да ће јачањем нуклеарних капацитета добити веће дипломатске уступке, вјероватно послије предсједничких избора у САД у новембру сљедеће године.

Током петодневног партијског засиједања које је завршено у суботу, Ким је оцијенио да су непријатељски потези САД и њихових следбеника против Северне Кореје ове године били без преседана и да такви потези гурају Корејско полуострво на ивицу нуклеарног рата, наводи званична корејска новинска агенција КЦНА.

Засједање сјевернокорејске владајуће Радничке партије на крају године сазвано је како би се размотрила државна политика током 2023. године и да би се разматрао нацрт буџета за следећу годину.

Упркос забранама Уједињених нација, сјевернокорејска војска је прошле године тестирала више од 100 балистичких пројектила, од којих је већина способна да носи нуклеарне бојеве главе до циљева у копненим дијеловима САД и Јужне Кореје.

САД и Јужна Кореја су на то одговориле проширењем својих војних вјежби и размијештањем америчких стратешких војних средстава као што су бомбардери, носачи авиона и нуклеарна оклопна подморница, што Северна Кореја тумачи као припреме за, како наводи, "инвазију америчке коалиције".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана