Ким: Сјеверна Кореја испалила балистичку ракету да би утјерала страх у непријатеље

Танјуг
Ким: Сјеверна Кореја испалила балистичку ракету да би утјерала страх у непријатеље

ПЈОНГЈАНГ - Сјеверна Кореја саопштила је данас да је испалила интерконтиненталну балистичку ракету да би, како је навела, „утјерала страх у непријатеље“.

Ракета је лансирана у четвртак ујутро неколико часова прије него што се јужнокорејски предсједник Јун сук-Јеол састао са јапанским премијером Фумиом Кишидом на самиту који је дјелимично имао за циљ обнову безбједносних веза између америчких савезника суочених са сјевернокорејским нуклеарним пријетњама.

Сјевернокорејска званична новинска агенција саопштила је да је предсједник Ким Џонг Ун надгледао пробно испаљивање ракете "хвасонг-17" и нагласио циљ да се „унесе страх у непријатеље” због, како је рекао, „отвореног непријатељства које су према Сјеверној Кореји показале заједничке војне вјежбе САД и Јужне Кореје“.

Ракета је лансирана под великим углом да би се избјегла територија сусједа Сјеверне Кореје, а пројектил је достигао максималну висину од 6.045 километара и прешао 1.000 километара прије него што је пао у воде код источне обале земље, саопштила је KCNA.

Сјеверна Кореја је појачала свој одговор на америчко-јужнокорејске војне вежбе које су највеће ове врсте посљедњих година, тако што је испалила четири ракете за отприлике недјељу дана, пренио је АП.

Администрација америчког предсједника Џозефа Бајдена жели боље везе између Јужне Кореје и Јапана, које су опадале због историјских питања посљедњих година, јер се залаже за јачање мреже својих савезника у Азији да би се супротставила сјевернокорејској нуклеарној пријетњи и растућем утицају Кине, указује америчка агенција.

Осим комбинованих вјежби које су почеле у понедјељак и трају до 23. марта, САД и Јужна Кореја такође учествују у подморничким вјежбама, заједно са Јапаном, Канадом и Индијом, а које су почеле у сриеду.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана