Ким: Пјонгјанг не искључује могућност да окупира Јужну Кореју

Танјуг
Ким: Пјонгјанг не искључује могућност да окупира Јужну Кореју

ПЈОНГЈАНГ- Сјеверна Кореја не искључује могућност да изврши окупацију Јужне Кореје, изјавио је сјевернокорејски лидер Ким Џонг-ун.

Он је у обраћању, поводом обиљежавања дана оснивања сјевернокорејске војске, додао да ће, ако се непријатељи Северне Кореје усуде да употријебе силу, Пјонгјанг донети "храбру одлуку која ће променити историју" и неће оклијевати да мобилише сва расположива средства, пренијела је Корејска централна новинска агенција.

-Не тако давно наша партија и влада су сумирали историју подјела и конфронтације нашег народа, дефинисали корејске марионете (у Сеулу) као најштетније и најнепрјоменљивије непријатеље наше земље и донијели националну одлуку да у случају нужде окупирају и пацификују своју територију. То је крупна мјера за вјечну безбједност наше земље и мир и стабилност у будућности - рекао је Ким.

Он је напоменуо да оружане снаге морају да постану моћније и да се користе за спречавање рата и за безусловну заштиту мира. Корејско полуострво је технички још увијек у рату, пошто су борбе између Сеула и Пјонгјанга 1953. године окончане примирјем.

Сјеверна Кореја и Јужна Кореја никада нису закључиле мировни споразум.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана