Ким одао признање научницима на прослави поводом лансирања сателита

Танјуг
Ким одао признање научницима на прослави поводом лансирања сателита

ПЈОНГЈАНГ- Сјевернокорејски лидер Ким Џонг Ун саопштио је да је недавно лансирање извиђачког сателита примена права Пјонгјанга на самоодбрану, током пријема на којем је одао признање научницима за ово постигнуће, пренели су државни медији.

Сјеверна Кореја је у уторак потврдила да је поставила свој први шпијунски сателит у орбиту, што је изазвало међународну осуду због кршења резолуција УН којима је овој земљи забрањено коришћење технологије применљиве на програме балистичких пројектила, преноси Ројтерс.

Ким је посјетио Државну агенцију за ваздухопловну технологију (НАТА) како би честитао научницима и техничарима, и том приликом рекао да је лансирање у уторак „потез који отвара очи” земљи која се, према његовим ријечима, суочава са „опасним и агресивним” потезима непријатељских снага, пренијела је севернокорејска новинска агенција КЦНА.

Он је рекао да је посједовање извиђачког сателита пуноправна примена права на самоодбрану и да оружане снаге Сјеверне Кореје неће "да попусте и да поклекну, чак ни на тренутак“, саопштила је КЦНА.

Сјеверна Кореја је у четвртак приредила пријем поводом прославе лансирања, гдје је премијер Ким Ток Хун саопштио да ће сателит допринијети томе да се  сјевернокорејска војска развије у "најбољу армију на свијету која посједује способност да удари цијели свијет“.

Фотографије државних медија показују да су чланови Кимове породице били присутни на прослави поводом лансирања.

Кимова ћерка је сједила поред њега на банкету, у мајици са логом НАТА, заједно са Кимовом женом, његовом сестром,  научницима и инжењерима, показују фотографије државних медија.

Овонедјељно лансирање сателита је трећи покушај Пјонгјанга  током године, након два неуспјеха, и услиједило је послије Кимовог  путовања у Русију у септембру, током којег је руски предсједник Владимир Путин обећао да ће помоћи Сјеверној Кореји у изградњи сателита.

Јужнокорејски званичници тврде да је посљедње лансирање изведено уз руску техничку помоћ, као део растућег партнерства у којем је Пјонгјанг испоручио Русији милионе артиљеријских граната за њен рат у Украјини.

Русија и Сјеверна Кореја су негирале споразуме о оружју, али су обећале продубљивање сарадње.

Јужна Кореја је саопштила да се верује да је севернокорејски сателит ушао у орбиту, али да ће бити потребно време да се процени да ли је његов рад нормалан, преноси Ројтерс.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана