Ким Џонг Ун разговарао са Шојгуом о питањима безбједности

Танјуг
Ким Џонг Ун разговарао са Шојгуом о питањима безбједности

ПЈОНГЈАНГ - Руски министар одбране Сергеј Шојгу састао се у Пјонгјангу са сјевернокорејским лидером Ким Џонг Уном.

-Ким Џонг-ун се састао са министром одбране Шојгуом и са њим размијенио срдачне поздраве...Током разговора присјетили су се дубоке историје пријатељства између двије земље и разговарали о питањима од заједничког интереса у области националне одбране и безбједности - преноси сјевернокорејски радио Глас Кореје.

Наводи се да је Шојгу дао Киму писмо руског предсједника Владимира Путина.

Сјевернокорејски лидер и руски министар одбране посјетили су „Изложбу оружја -2023“ коју спонзорише Министарство одбране Сјеверне Кореје поводом 70. годишњице побједе у Великом отаџбинском ослободилачком рату, како се у тој земљи назива Корејски рат (1950-1953).

Шојгу је изразио захвалност лидеру Сјеверне Кореје што је указао гостопримство и посветио велику пажњу делегацији, упркос заузетости.

Ким Џонг Ун је говорио о питањима од „заједничког интереса” која се односе на борбу против „насиља и самовоље империјалиста”, борбу за суверенитет и интересе двије земље, међународну правду и мир.

-Ким Џонг Ун је још једном изразио увјерење да ће руска војска и народ постићи велики успјех у борби за изградњу јаке државе -  преноси Риа новости.

Ким је са руским министром одбране и представником НР Кине, одгледао свечани концерт у част 70. годишњице закључења примирја у Корејском рату (1950-1953).

Он је у салу ушао заједно са Шојгуом и чланом политбироа Комунистичке партије Кине Ли Хонгџонг, преноси Риа новости.

На сцени су наступиле водеће цивилне и војне умјетничке групе Сјеверне Кореје, а извођене су војне пјесме у част Дана побједе, пјесме којима се величају заслуге бившег лидера Ким Ил Сунга, као и потпури кинеских и руских пјесама за „мисије пријатељства“ представника Руске Федерације и Кине.

Руска војна делегација на челу са министром одбране допутовала је у уторак у Сјеверну Кореју, како би учествовала на свечаности поводом 70. годишњице завршетка Корејског рата.

Како су истакли у руском Министарству одбране, посјета ће помоћи јачању војних веза Москве и Пјонгјанга и постаће важна фаза у развоју сарадње двије земље.

Радна посјета руског министра завршава се данас.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана