Ким Џонг Ун: Сјеверна Кореја неће оклијевати да посегне за нуклеарним оружјем

Агенције
Ким Џонг Ун: Сјеверна Кореја неће оклијевати да посегне за нуклеарним оружјем

ПЈОНГЈАНГ – Сјевернокорејски лидер Ким Џонг Ун изјавио је да његова земља неће оклијевати да искористи све доступне офанзивне снаге, укључујући нуклеарно оружје, уколико, како је навео, "непријатељ" покуша да употреби силу како би нарушио суверенитет Сјеверне Кореје, јавила је сјевернокорејска новинска агенција КЦНА.

Ким је критиковао предсједника Јужне Кореје Јун Сук-јола због његове пријетње да ће бити окончан сјевернокорејски режим, коју је упутио у уторак, приликом обиљежавања дана јужнокорејске војске, оцјењујући да је тај коментар показао која земља уништава регионалну безбједност и мир, преноси Ројтерс.

КЦНА наводи да је Ким то изјавио у сриједу током посјете бази за обуку јединица за специјалне војне операције.

Јужна Кореја је у уторак обиљежила дан оружаних снага војном парадом на којој је приказана балистичка ракета која може носити масивну бојеву главу.

У говору на паради, Јун је упозорио Пјонгјанг да не користи нуклеарно оружје, наводећи да ће то наићи на "одлучан, надмоћан одговор" јужнокорејске војске и САД.

"Тог дана биће крај сјевернокорејског режима", рекао је Јун.

Западне земље сматрају да Сјеверна Кореја има довољно фисионих материјала да направи десетине нуклеарног оружја, а Пјонгјанг је извео шест подземних нуклеарних проба, наводи Ројтерс.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана