Ким Џонг Ун назвао Јужну Кореју страном и непријатељском земљом

Танјуг
Ким Џонг Ун назвао Јужну Кореју страном и непријатељском земљом

ПЈОНГЈАНГ - Сјевернокорејски лидер Ким Џонг Ун назвао је Јужну Кореју “страном и непријатељском земљом”, пренијела је јутрос КЦНА са фотографијама на којима се виде Ким и високо позиционирано војно особље како прегледају мапу са натписом “Сеул”.

Извјештај долази дан након што је КЦНА саопштила да је Сјеверна Кореја измијенила свој устав како би Јужну Кореју означила као “непријатељску државу” и одбацила уједињење двије земље, пренио је Ројтерс.

Ким је ове године све више нападао Јужну Кореју, оптужујући Сеул да је у дослуху са Вашингтоном како би допринио колапсу сјевернокорејске власти.

Прошле недјеље, сјевернокорејска војска је најавила план да “потпуно одвоји” територију Северне Кореје од Јужне Кореје, наводећи да је обавијестила америчку војску о том потезу како би “спријечила било какво погрешно тумачење и случајне сукобе”.

Јужна Кореја је саопштила да је њена политика да настави да тежи националном уједињењу, али да ће да одговори силом уколико Сјеверна Кореја покаже било какав облик агресије.

Сеул је упозорио да ће, ако Сјеверна Кореја нанесе штету безбједности народа, “тај дан бити крај сјевернокорејског режима”.

Међукорејске тензије појачане су након што је Ким крајем прошле године дефинисао двије Кореје као “двије непријатељске државе,” предузимајући кораке за рушење међукорејских копнених рута.

Сјеверна Кореја је од тада уклонила уличне свјетиљке и поставила мине дуж своје стране жељезничких линија и распоредила војнике за изградњу противтенковских баријера и јачање ограде од бодљикаве жице на својој страни Демилитаризоване зоне која дијели двије земље.

Тензије су додатно порасле након што је Сјеверна Кореја саопштила да је овог мјесеца јужнокорејска војска три пута слала дронове изнад Пјонгјанга.

Ким Јо-Џонг, утицајна сестра сјевернокорејског лидера упозорила је на “ужасну катастрофу” ако јужнокорејске беспилотне летјелице поново буду детектоване изнад Пјонгјанга.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана