Кијеву за обнову потребно 486 милијарди долара

СРНА
Foto: Агенције

ВАШИНГТОН - Очекује се да ће обнова украјинске економије након руске специјалне војне операције коштати 486 милијарди долара, што је 2,8 пута више од очекиваног економског учинка у 2023. години, показује нова студија Свјетске банке, УН, Европске комисије и украјинске Владе.

Објављена процјена покрива период од 24. фебруара 2022. до 31. децембра 2023. године и квантификује директну физичку штету на зградама и другој инфраструктури, утицај на животе и егзистенцију људи и трошкове "обнове на виши ниво", саопштила је Свјетска банка.

Процјена трошкова у периоду од десет година порасла је са 411 милијарди долара из марта прошле године, при чему су стамбене потребе на врху листе са 80 милијарди долара, а затим слиједе потребе за транспортом од 74 милијарде долара, те трговина и индустрија са 67,5 милијарди долара.

"Стварне потребе одражава 486 милијарди долара, несагледиво велика сума", рекао је Аруп Банерџи, регионални директор Свјетске банке за источну Европу.

Он је додао да је висока стопа штете забиљежена у првим мјесецима рата и да је након тога нагло успорила.

У извјештају се наводи да је директна штета од рата достигла близу 152 милијарде долара, а губици су концентрисани у регионима као што су Доњецк, Харков, Луганск, Запорожје, Херсон и Кијев.

Поремећаји у економској производњи и трговини, као и други трошкови везани за рат, попут уклањања рушевина, вјероватно би повећали износ на 499 милијарди долара, наводи се у саопштењу.

Нова процјена искључује потребе за обновом које су већ задовољене кроз државни буџет Украјине или кроз партнерску сарадњу и међународну подршку.

Мапирани су губици два милиона стамбених јединица, што је око 10 одсто укупног стамбеног фонда Украјине - било да су оштећени или уништени - као и 8.400 километара магистрала, ауто-путева и других националних путева, те близу 300 мостова.

У извјештају се наводи да је Украјини потребно око 15 милијарди долара да обави најхитније поправке, обнову и реконструкцију у 2024. години, од чега је око 5,5 милијарди долара већ покривено кроз државни буџет и подршку од донатора. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана