Кијевско-печерска лавра прелази на јулијански календар

Срна
Кијевско-печерска лавра прелази на јулијански календар

КИЈЕВ - Кијевско-печерска лавра ће од 15. новембра прећи на Јулијански календар, који је важећи за расколничку Православну цркву Украјине.

Вршилац дужности викара Светоуспенске Кијевско-печерске лавре архимандрит Аврамиј саопштио је на "Фејсбук" страници да ће то бити учињено на бројне молбе парохијана Кијево-печерске лавре, са благословом светог архимандрита Светоуспенске Кијево-печерске лавре, Његовог блаженства митрополита Епифанија.

Расколничка Православна црква Украјине прешла је на Јулијански календар од 1. септембра ове године.

Украјинске власти су у протеклих годину дана организовале највећи талас прогона канонске Украјинске православне цркве.

Ситуација око манастира Кијевско-печерска лавра, једног од првих руских манастира и најстаријег манастира у данашњој Украјини, постала је напета од 30. марта, када су монаси канонске цркве Московске патријаршије одбили да напусте манастир како је захтијевала дирекција Министарства културе Украјине.

Специјални представник руског Министарства спољних послова за сарадњу у пољу праћења поштовања права на слободу вјероисповијести Генадиј Аскалдович изјавио је тада да је исељење монаха из манастира Кијевско-печерска лавра још један чин безакоња и произвољности власти у Кијеву.

Руска православна црква упозорила је тада да је Влада Украјине, под лажним изговором и из политичких разлога, започела процес елиминације канонске Украјинске православне цркве Московске патријаршије, што захтијева независну међународну истрагу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана