Кијевске снаге извеле напад на Крим и Москву уз помоћ дронова

ГС/Агенције
Foto: Танјуг/АП

МОСКВА, КИЈЕВ- Специјална војна операција у Украјини, дан 522. Руске снаге извеле су напад на мjесто команде Оружаних снага Украјине у Дњепропетровску. Украјинска војска покушала је ракетама „сторм шедоу“ да уништи пругу између Херсонске области и Крима. Све ракете оборили су руски системи ПВО. У недељу покушан напад дроновима на Москву, сви они су неутралисани.

Маск одбио Украјини приступ "Старлинку" код Крима

Амерички милијардер Илон Маск одбио је да Украјини омогући приступ мрежи Старлинк у близини Крима, пише Њујорк тајмс.

"Према изворима који су упознати са ситуацијом, Маск је током сукоба неколико пута ограничавао приступ Старлинку. У једном тренутку је одбио захтев украјинске војске да укључи терминал у близини Крима", наводи се у чланку њујоршког дневника. 

Према писању листа, то је утицало на стратегију на бојном пољу.

Маск, како се наводи, има "црвене линије" које не прелази, а међу њима је и потенцијални напад Оружаних снага Украјине на Крим уз помоћ његових технологија. 

Маск је, такође, прекинуо приступ украјинској војсци неким терминалима Старлинка, због неплаћања 2.500 долара мјесечног закупа за сваку инсталацију.

Старлинк је сателитска мрежа дизајнирана да обезбиједи широкопојасни приступ интернету било гдје у свијету.  Од 2018. године пројекат спроводи "Спејс екс" у власништву Илона Маска.

Путин након састанка с афричким лидерима: Русија спремна за сукоб са НАТО

Предсjедник Русије Владимир Путин изјавио је да Русија не жели директан сукоб са НАТО али да је, ако неко то жели, Москва спремна.

"Увijек смо спремни за сваки сценарио. Али ово нико не жели. И на иницијативу америчке стране, својевремено смо направили посебан механизам за спречавање ових сукоба. Наши шефови појединих ресора директно комуницирају једни са другима и имају могућност да се консултују о свакој кризној ситуацији", рекао је Путин на конференцији за новинаре послijе Самита Русија-Африка у Санкт Петербургу. 

Напоменуо је да то сугерише да "нико не жели никакве сукобе", преносе РИА Новости. 

Према рijечима руског предсjедницима, Запад за сопствене грешке окривљује Русију, док је коријен економских проблема западних земаља у грешкама, "које су деценијама понављале изнова и изнова, на основу опортунистичких унутрашњеполитичких разматрања".

Путин је истакао да се афричке земље добро односе према Украјини и искрено размишљају шта да ураде да се тамо оконча сукоб. 

Не раде то под притиском споља, већ "на основу унутрашњих мотива'', рекао је руски лидер. "

Уосталом, када говоримо о томе да је Совјетски Савез пружио помоћ афричким земљама у борби за независност, не смијемо заборавити да је у то вријеме Украјина била дио Совјетског Савеза. Генерално, према Украјин се добро и искрено односе. Желим ово да истакнем – искрено размишљају шта да ураде да окончају сукоб", рекао је Путин новинарима.

Додао је да афричке земље не заборављају на подршку Русије, укључујући и подршку у Уједињеним нацијама. 

"Русија није одбила мировне преговоре о Украјини, док је Кијев потписао указ о забрани преговора," рекао је Путин.

Рогов: Руске снаге извеле су контранапад и потиснуле украјинску војску из села Старомајорско

Руске снаге извеле су контранапад и потиснуле украјинску војску из села Старомајорско на запорошкој линији фронта, изјавио је шеф покрета „Заједно са Русијом“ Владимир Рогов.

Према његовим ријечима, Старомајорско је фактички прешло у сиву зону.

„Сада се воде борбе не толико за само насеље, колико за контролу над његовим предграђем“, нагласио је Рогов.

Снаге групе снага „Запад“ Оружаних снага Русије су током офанзивних дејстава на куземовском делу купјанског правца заузеле два упоришта, двије осматрачнице и три земунице Оружаних снага Украјине у рејону Новоселовског, саопштио је за Спутњик начелник прес центра групе пуковник Сергеј Зибински.

Он је додао да је током контрабатеријске борбе артиљерија уништила двије непријатељске минобацачке посаде код насеља Розовка и Стељмаховка.

Група „Запад“ такође је спријечила покушај украјинских снага да пребаце резерве на прву линију фронта у купјанском правцу, а украјинске снаге изгубиле су оклопни транспортер, рекао је Зибински.

Кијевске снаге извеле напад на Крим уз помоћ 25 дронова

Кијевски режим организовао је напад на објекте на Криму уз помоћ 25 дронова који су сви уништени, саопштило је руско Министарство одбране.

Шеснаест беспилотних летјелица обориле су снаге ПВО, још девет је неутралисано средствима за електронско ратовање, а да нису стигли до циља. Они су се срушили у Црном мору и на рту Тарханкут.

Русија: Украјина дроновима напала Москву

У нападу није било жртава и материјалне штете, додаје се у саопштењу Министарства.

Кијевске снаге су у недјељу рано ујутру покушале да организују терористички напад на Москву уз помоћ три дрона, један дрон су оборили системи ПВО, два су неутралисана системима за електронско ратовање, саопштило је руско Министарство одбране.

Једну беспилотну летјелицу обориле су снаге ПВО у Одинцовском округу Московске области. Друга два дрона срушила су се на територију комплекса „Москва сити“, додаје се у саопштењу.

Градоначелник Москве Сергеј Собјањин изјавио је да су у нападу незнатно оштећене фасаде на двије пословне зграде, али да нико није страдао.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана