Вашингтон одбио захтjев Зеленског да испоручи Кијеву ракете дугог домета

ГС/Агенције
Foto: Танјуг/АП

МОСКВА, КИЈЕВ- Рат у Украјини – 314. дан. Предсjедник Украјине Володимир Зеленски изјавио је да Русија планира дроновима да исцрпи одбрамбене капацитете те земље. Сjеверноатлантска алијанса најавила састанак шефова одбрана 30 земаља НАТО-а о рату и подршци Кијеву средином јануара у Бриселу.

Руска војска ликвидирали групу украјинских диверзаната у Донбасу

Руска војска ликвидирала је групу украјинских диверзаната у Донбасу, саопштио је Спутњику официр другог армијског корпуса ЛНР Андреј Марочко.

Како је прецизирао, украјинска диверзантско-извиђачка група покушала је да искористи густу маглу и да заузме положаје у подручју насеља Стелмаховка.

„Захваљујући термовизијској опреми за детекцију коју су испоручиле руске добровољачке организације, непријатељ је на време откривен и уништен“, рекао је Марочко.



Вашингтон одбио захтjев Зеленског да испоручи Кијеву ракете дугог домета
Вашингтон није прихватио захтјев украјинског предсједника Володимира Зеленског да се Кијеву испоруче тактичке ракете дугог домета АТАЦМС, пише "Политико".

Како наводе експерти листа, Бијела кућа сматра да је употреба АТАЦМС-а сувише опасна у контексту конфронтације са Русијом, пошто су ове ракете имају домет до 300 км.

Међутим, ова муниција је на листи главних жеља Кијева. Истовремено, противваздушни ракетни системи "Патриот" и АТАЦМС, према мишљењу стручњака, неће дати одлучујућу предност Украјини.

Значајнију улогу, по њиховом мишљењу, не игра оружје, већ ефикасна обука, логистика и тактика.

У чланку се помиње и нови програм обуке који ће помоћи украјинској пешадији да савлада нове тактике маневрисања уз артиљеријску подршку.


Макрон: Украјини потребна наша помоћ више него икада
Предсједник Француске Емануел Макрон поновио је данас да је, како је навео, Украјини "потребна наша подршка више него икада".
Он је то изјавио током сусрета са шведским премијером Улфом Кристерсоном у Паризу, пренио је Ројтерс.
Шведска је од 1. јануара преузела предсједавање Европском унијом.
Русија је покренула 24. фебруара прошле године специјалну војну операцију у Украјини са циљем денацификације и демилитаризације те земље.

Самит ЕУ и Украјине 3. фебруара у Кијеву
Самит ЕУ и Украјине одржаће се у Кијеву 3. фебруара, саопштено је из кабинета украјинског предсједника Владимира Зеленског.

У саопштењу се наводи да ће се током самита разговарати о европској финансијској и војној помоћи Украјини.

Из кабинета истичу да је Зеленски размијенио детаље у вези са састанком са предсједником Европске комисије Урсулом фон дер Лајен у свом првом званичном телефонском разговору ове године, пренио је "Франс 24".

Зеленски и Фон дер Лајенова разговарали су о испоруци "прикладног" оружја и покретању новог програма помоћи Украјини у вриједности од 18 милијарди евра који је Европски парламент усвојио прошлог мјесеца.

"Гаспром" редовно испоручује гас преко Украјине
Руски енергетски гигант "Гаспром" испоручује 42,2 милиона метара кубних гаса кроз станицу "Суџа" у Украјини.

Руски медији наводе да је ову количину потврдила и украјинска страна.

Званичник "Гаспрома" Сергеј Купријанов изјавио је да је одбијен пренос гаса преко станице "Сохановка".

Молдавска енергетска компанија "Молдовгас" објавила је нешто раније да је исплатила "Гаспрому" заостала дуговања за испоруке у новембру и да су извршили уплату за доставу у децембру. 

Украјинска ледена дворана уништена у ракетном нападу
У ракетном нападу руских трупа у источној Украјини уништена је ледена дворана у граду Дружкивка у региону Доњецка, саопштила је Украјинска хокејашка федерација.
Раније је објављено да је пројектил погодио град и ранио двије особе, преноси Ројтерс.
"Руски окупатори су од почетка рата уништили пет ледених дворана", објавила је федерација на Телеграму, наводећи хокејашки стадион Дружба у Доњецку, арене у Маријупољу и Мелитопољу, Ледену палату у Северодоњецку и арену Алтаир у Дружкивки, извјештава британска агенција, уз напомену да није могла независно да провјери наведене информације.
Украјински хокејашки клуб Донбас, који  Алтаир користи од 2014., када су проруски сепаратисти прогласили Доњецку Народну Републику, наводи да је је дворана уништена у ракетној паљби.
Та дворана била је мјесто одржавања украјинских првенстава, међународних такмичења и културних догађаја, рекао је менаџер клуба Федор Иљенко.
Он је написао на Фејсбуку да је то мјесто било "више од зграде", јер је било домаћин највеће украјинске школе хокеја и умјетничког клизања.
Русија је покренула масовне ваздушне ударе на украјинске градове након што је претрпела неколико пораза на бојном пољу у другој половини 2022. године, а Москва каже да ти удари на украјинску инфраструктуру имају циљ да умање способности Кијева за борбу, наводи Ројтерс.

Оборена два дрона на мору код Севастопоља
Руска противваздушна одбрана оборила је два украјинска дрона изнад мора код Севастопоља, а у нападу украјинских снага у Макејевки у ДНР-у погинула су 63 руска војника, саопштило је Министарство одбране Русије.

Украјинске трупе настављају да гранатирају Горловку, преноси "Спутњик".

Губернатор града Севастопољ Михаил Развожајев написао је на свом "Телеграм" профилу да руска војска наставља да одбија напад.

Оснивач руске војне јединице "Вагнер" Евгеније Пригожин рекао је да је украјинска војска у Артјомовску /украјински Бахмут/ направила "500 линија одбране", тако да се тешко напредује.

"Артјомовск је тврђава у свакој згради. Момци се боре за сваку кућу, понекад више од једног дана. Понекад недељама за једну зграду", рекао је Пригожин.

Према његовим ријечима, послије заузимања једне зграде не може да се каже да је одбрана украјинских трупа пробијена, јер су иза те зграде нове линије одбране. 

Руским трупама у Украјини стижу дронови домаће производње

Мале извиђачке беспилотне летЈјлице познате као Бинокл (Бинокулар) почеле су да стижу руским трупама које су распоређене у Украјини, саопштила је за Tас руска технолошка фирма која производи те дронове.

Најновије беспилотне летјелице које производи "Сјомка с воздуха" су два до три пута јефтинији од кинеских беспилотних летјелица "ДЈИ Мавик" које се активно користе у борбеним дејствима, рекао је портпарол компаније Дмитриј Зубарев.

Руска беспилотна летјелица је опремљена компактним термовизиром који открива непријатељске снаге и способности у било које доба дана или ноћи, а такође има и могућност изпаљивања граната, наводи Тас.

Кијев: Успјели смо да повратимо 40 одсто територије

Генерал Валериј Залужни, главнокомандујући украјинских оружаних снага каже да су током прошле године војска те земље успела да поврати четрдесет одсто територија окупиране након почетка руског напада на Украјину.

Како је нагласио поново је заузето око 28 одсто свих територија које руске снаге држе од 2014.", написао је Залужни на Телеграму, а преноси Си-Ен-Ен.

Навео је и да је тренутна линија фронта дуга 1.500 километара, а да су украјинске оружане снаге прошле војну обуку на подручју 17 европских земаља.

"Захваљујући међународним партнерима, обучили смо више од 20.000 војника. У 2022. евакуисано је више од 600.000 људи и допремљено више од два милиона тона хуманитарне помоћи", додао је Залужни.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана