Кијев: Уништено руско складиште муниције у Херсону; Кремљ: Договор о житу без шанси

ГС/Агенције
Кијев: Уништено руско складиште муниције у Херсону; Кремљ: Договор о житу без шанси

МОСКВА; КИЈЕВ -Рат у Украјини ушао је у 480. дан. Дуж цијеле линије фронта воде се жестоке борбе. Украјина тврди да је уништила руско складиште муниције у Херсону. Из Кремља поручују да је договор о житу де факто без шанси јер обавезе према Русији нису испуњене.

Рогов: Успјех украјинске контраофанзиве, враћено једно село у Запорошкој области

Званичник Русије у Запорошкој области и лидер покрета Ми смо уз Русију Владимир Рогов признао је данас да је Украјина поново заузела једно село на југу Запорошке области у оквиру своје контраофанзиве.

Рогов рекао је да су украјинске снаге заузели насеље Пјатихатки и укопале се на освојеној локацији под артиљерисјком ватром руских снага, преноси Ројтерс.

-Непријатељски напади у таласима дали су резултате, упркос огромним губицима. Настављају се тешке борбе у тој области - рекао је Рогов у апликацији за размјену порука Телеграм.

Украјинска страна није коментарисала ове наводе, а Ројтерс није могао самостално да потврди тачност изјаве Рогова.

Званична Москва тврди да њене снаге наносе велике губитке украјинским снагама, а предсједник Русије Владимир Путин рекао је прошле недјеље да украјинска контраофанзива нема “никакве шансе” за успјех.

Песков: Специјална операција прерасла у рат против запада

Специјална операција руске војске у Украјини почела је ради одбране региона Донбас и сада се претворила у рат против колективног запада, рекао је портпарол Кремља Дмитриј Песков.

-Специјална операција почела је ради заштите народа Донбаса и то је тачно. Сада је то практично рат између Москве и колективног Запада - нагласио је Песков.

Песков је подсјетио на изјаву предсједника Русије Владимира Путина о формирању “безбједносног коридора” на територији Украјине уколико се настави са гранатирањем руских региона.

-С обзиром да сада Кијеву стижу разне врсте наоружања, прошириваће се и тампон зона - рекао је Песков.

Подсјетивши на изјаве западних лидера, попут њемачког канцелара Олафа Шолца и француског предсједника Емануела Макрона, да је потребно одржати канале комуникације са Москвом, Песков истиче да до сад није било никаквих приједлога за окончање сукоба.

Расте број жртава поплава након уништења бране Каховка у Украјини

Број људи стардалих поплавама након уништења бране Каховка на украјинској, левој обали Дњепра, порастао је на 16, саопштили су украјински званичници.

У међувремену огласили су се и руски званичници који су саопштили да је на територији са десне обале Дњепра коју контролише званична Москва, од посљедица поплава страдало 29 људи, преноси Ројтерс.

У поплавном таласу послије рушења бране Каховка уништено је обрадиво земљиште и прекинуто је снабдијевање цивилног становништва , а више од 3.600 људи је евакуисано из Херсонске и Миколајевске области, док се 31 особа и даље води као нестала.

Русија и Украјина се међусобно оптужују за рушење бране Каховка, изграђене у време Совјетског савеза на акумулационом језеру величине Великог сланог језера у САД.

Рушењем бране Каховка, полуострво Крим које је под контролом Москве остало је без главног извора питке воде.

Украјина тврди да је уништила руско складиште муниције у Херсону

Украјинске снаге тврде да су уништиле значајно руско складиште муниције у близини луке коју су окупирале руске снаге надомак града Хеническ у Херсонској области, на југу, изјавио је данас Сергеј Брачук, портпарол војне управе Одесе.

-Наше оружане снаге су јутрос задале снажан, и громогласан ударац непријатељу у селу Рикове, округ Хеническ, на привремено окупираној територији Херсонске области -, рекао је Брачук у својој јутарњој видео поруци, преноси Ројтерс.

Он је објавио да је погођено и уништено “веома значајно складиште муниције”, али Ројтерс није могао да провјери ову информацију из независних извора.

Кремљ: Договор о житу де факто без шанси, обавезе према Русији нису испуњене

Руски захтјеви у оквиру договора о извозу житарица из црноморских лука нису спроведени тако да де факто нема перспективе нити основа за продужење споразума, изјавио је портпарол Кремља Дмитриј Песков. 

Он је у данас објављеном интервјуу за лист Известија нагласио да се "мало вјероватно може предвидети било каква коначна одлука", преноси ТАСС.

-Може се констатовати да, де факто, судећи према постојећем стању, овај посао нема шансе јер се подразумијева постизање договора између држава или удружења. Један дио у овом послу је урађен, док други дио, везан за захтјеве Русије, није, иако је Русија у више наврата показивала добру вољу, пристајала на уступке и више пута продужавала договор - објаснио је Песков.

Он је закључио да споразум нема перспективу, ни основе за продужење, јер ствари које су обећане Русији још увијек нису урађене.

Уговори о извозу хране и ђубрива из Украјине на међународно тржиште закључени су 22. јула 2022. године на 120 дана и продужени у новембру и мају.

Један од споразума регулише редослијед испоруке жита из лука Одеса, Черноморск и Јужни под контролом Кијева, а Русија и УН потписале су и меморандум о укидању ограничења извоза руских пољопривредних производа и ђубрива на свјетска тржишта.

Други дио споразума предвиђа одмрзавање извоза руских житарица и ђубрива, врацћање Рошелхозбанке у систем СВИФТ, обнављање испорука пољопривредне опреме, компоненти и сервисног одржавања, наставак рада амонијачног цевовода Тољати-Одеса и низ других корака.

Међутим, овај дио пакетског споразума још није спроведен, упозорила је званична Москва.

Песков: Украјински суверенитет је "апстрактан концепт", све ради по диктату САД

Портпарол Кремља Дмитриј Песков изјавио је да „Украјина нема суверенитет, већ да све ради по диктату Сједињених Америчких Држава“.

-Украјински суверенитет је веома апстрактан концепт - рекао је Песков у интервјуу за РТ, преноси ТАСС.

Додао је да Украјина "нема ни воље, ни жеље, ни могућности" да изнесе било какав суверени став.

-Украјини се из Вашингтона диктира шта да ради", навео је Песков.

Он је додао да је то "сасвим очигледна и разумљива чињеница".

Сунак ће затражити од предузетника и компанија да подрже Украјину

Британски премијер Риши Сунак ће затражити од предузетника и компанија да појачају улагања у Украјини како би јој помогли у обнови након руске инвазије, саопштено је из његовог кабинета.

-Храброст Украјине на бојном пољу мора да буде усклађена са визијом приватног сектора да помогне земљи да се обнови и опорави - рећи ће Сунак на конференцији сљедеће нејдеље, наводи се у тексту нејговог говора који је објавио кабинет премијера Велике Британије.

У тексту се додаје да ће финансијски јача и технолошки напредна Украјина ојачати своју способност да врати Русију иза њених граница, преноси Ројтерс.

Конференцији ће путем видео линка присуствовати и украјински предсједник Володимир Зеленски.

Зеленски захвалио западним партнерима на подршци Украјини

Предсједник Украјине Володимир Зеленски захвалио је  западним партнерима у видео поруци на одлукама које су донели да повећају одбрамбену способност оружаних снага Украјине.

-Данас бих желио да се захвалим свим нашим партнерима који су ове недјеље предузели нове кораке у подршци нашој држави, нашем народу - рекао је он, преноси украјински Интерфакс.

Он је посебно захвалио САД на још једном значајном пакету помоћи у наоружању - артиљерији, гранатама за ракетни систем ХИМАРС, наоружању против дронова, оклопним возилима и другој опреми.

Зеленски је захвалио Холандији на новом одбрамбеном пакету који ће ојачати ваздушни штит, Немачкој на испоруци опреме ове недеље, као и Италији на „спровођењу наших одбрамбених споразума”.

Захвалио је и Данској и Норвешкој - "на заједничком раду, јачању наше артиљерије" и Шведској – „на 12. пакету одбрамбене помоћи и стварној спремности да почнемо са обуком наших пилота на савременим ловцима“.

Он је такође захвалио и Великој Британији на континуираном лидерству у проширењу одбрамбених способности Украјине и за сваку ракету дугог домета која је испоручена.

-Желио бих да се посебно захвалим свакој земљи, сваком лидеру, свим градовима и заједницама у земљама, партнерима, свим међународним организацијама које нам помажу да превазиђемо посљедице руског терористичког напада на хидроелектрану Каховка -  рекао је Зеленски.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана