Кијев тврди да напредује на југу; Игуман лавре Кијевско-печерске пребачен у притвор

ГС- Агенције
Кијев тврди да напредује на југу; Игуман лавре Кијевско-печерске пребачен у притвор

Рат у Украјини ушао је у 507. дан. Украјински званичници саопштили су да њене трупе напредују на југу земље. Тврде да руска војска биљежи губитке. Игуман лавре Кијевско-печерске пребачен у притвор.

09:55 - Борис Џонсон: Пријем Украјине у НАТО била би порука Путину

Украјина је спремна да постане чланица Северноатлантске алијансе и потребно је примити је без икаквих услова, што је могуће пре, изјавио је бивши британски премијер Борис Џонсон у тексту за лист Дејли мејл.

"Ниједна земља није уложила више напора од Украјине како би показала своју подобност за чланство у НАТО-у. Ниједне оружане снаге нису толико страшне и ефикасне у коришћењу оружја НАТО-а“, навео је Џонсон.

09:37 - Предсједник Јужне Кореје у посети Украјини

Украјина је спремна да постане чланица Северноатлантске алијансе и потребно је примити је без икаквих услова, што је могуће прије, изјавио је бивши британски премијер Борис Џонсон у тексту за лист Дејли мејл.

"Ниједна земља није уложила више напора од Украјине како би показала своју подобност за чланство у НАТО-у. Ниједне оружане снаге нису толико страшне и ефикасне у коришћењу оружја НАТО-а“, навео је Џонсон.

Према његовом мишљењу, почетак процеса примања Украјине у НАТО послужило би као "одговарајућа порука" за председника Русије Владимира Путина.

08:42 - Украјински генерал: Наше трупе напредују на југу, руска војска се повлачи

Високи украјински генерал известио је на Телеграму о новом напретку на јужном фронту рата, рекавши да његове трупе "систематски померају непријатеља са својих позиција".

Генерал Олександер Тарнавски, командант украјинских снага на југу, рекао је да су руске снаге бележе губитке, те да су у претходна 24 сата изгубиле најмање 200 војника.

Његови коментари су уследили када су украјински војни аналитичари сугерисали да украјинским снагама није било лако да напредују ка југу.

Кијев се фокусирао на заузимање села на југоистоку ка Азовском мору и области у близини источног града Бахмута, које су руске снаге заузеле у мају након месеци интензивних борби.

Руски извештаји кажу да су њене снаге одбиле украјинске нападе у источном региону Доњецка, укључујући и околину Бахмута.

07:20 - Игуман лавре Кијевско-печерске пребачен у притвор

Украјински суд донео је одлуку да игуман Кијевско-Печерске лавре, митрополит Павел, буде пребачен у притвор након што му је промењена мјера кућног притвора која је важила до 14. августа.

Њему је понуђено да положи кауцију у износу од близу 900.000 долара, али је он изразио неслагање са судском одлуком и рекао да нема толики новац, преносе РИА Новости.

''Мени суде за Христа, цркву, веру. Све је на адвокатима'', рекао је Павел након изрицања пресуде.

Он је истакао да је судија који је донео одлуку био ''под притиском људи који имају интерес'', а пре него што су га извели у ходник, затражио је да из аутомобила узме јеванђеље и таблете, наводи агенција.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана