Кијев тврди да је погођена рафинерија нафте, Москва да су оборени дронови изнад двије области

ГС/Агенције
Кијев тврди да је погођена рафинерија нафте, Москва да су оборени дронови изнад двије области

МОСКВА, КИЈЕВ - Рат у Украјини ушао је у 574. дан. Оборени дронови изнад Белгородске и Орловске области, тврди Москва. Кијев је, са друге стране, саопштио да су руске трупе током ноћи напале Украјину са 24 дрона камиказе, те да су у Кременчугу током ноћи одјекнуле експлозије.

Уништени дронови изнад Белгородске и Орловске области

Системи противваздушне одбране Русије уништили су украјинске беспилотне летјелице изнад Белгородске и Орловске области, саопштила је Москва, преноси Известија

Столтенберг: Украјини потребна противваздушна одбрана

Украјини је хитно потребна противваздушна одбрана, укључујући муницију, резервне дијелове и одржавање система које украјинска војска већ има, изјавио је генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг.

Он је рекао да је рат, који је већ одавно ушао у другу годину, “рат исцрпљивања”, али не и застој, с обзиром на оно што је Украјина освојила током контраофанзиве коју је почела у јуну у покушају да поврати територију коју су, како је истакао, окупирале руске снаге.

-Ако желимо крај рата, ако желимо праведан и трајан мир, онда је војна подршка Украјини прави пут - истакао је Столтенберг у интервјуу Ројтерсу у Њујорку гдје је присуствовао Генералној скупштини Уједињених нација.

Према његовим ријечима, Украјини је потребно много различитих врста подршке.

-Постоји хитна потреба за противваздушним системима, не само за новим системима, већ и за муницијом, одржавањем, резервним дијеловима... Видимо да противваздушна одбрана свакодневно спашава животе у Украјини и потребно је да одржавамо системе противваздушне одбране Украјине - нагласио је Столтенберг.

Он је одбио да каже колико муниције НАТО савезници могу да испоруче Украјини сваке године, нити када ће тачно авиони Ф-16 бити испоручени Кијеву.

-Савезници напорно раде на обуци (пилота за Ф-16) у што краћем року - рекао је Столтенберг. Он је истакао да је важност слања авиона Ф-16 и у томе што шаље поруку дугорочне и трајне подршке. -Спремни смо за дуге стазе. Не зато што смо у могућности да предвидимо колико ће тачно трајати овај рат, већ зато што треба да пошаљемо поруку предсједнику (Русије Владимиру) Путину да нећемо чекати крај не радећи ништа - нагласио је челник НАТО. Столтенберг је рекао да би волео да види бржи напредак у украјинској контраофанзиви, али и додао да је оно што су освојили на југу и истоку и даље “огромно”.

Према његовом мишљењу, рат би могао да се настави и током јесени и зиме. “Оно што треба да наставимо је да подржавамо Украјинце и онда они морају да доносе одлуке на терену”, рекао је он и додао да рат исцрпљивања постаје рат логистике.

Зеленски: Циљ Русије да претвори Украјину у оружје против међународног поретка

Украјински предсједник Володимир Зеленски изјавио је пред Генералном скупштином УН да је циљ Русије да својом инвазијом претвори Украјину у оружје против „међународног поретка заснованог на правилима“.

- Многа мјеста у сали Генералне скупштине могу да постану празна ако Русија успије са својом издајом и агресијом - рекао је Зеленски и додао да Русију треба зауставити.

У свом првом обраћању Уједињеним нацијама, украјински предсједник рекао је да се „свијет мора ујединити како би побиједио руску агресију у Украјини“, пренио је Си-Ен-Ен.

- Јасно је, покушај Русије да искористи несташицу хране на глобалном тржишту у замјену за признање неких, ако не и свих, освојених територија. Русија лансира цијене хране као оружје. Њихов утицај се протеже од атлантске обале Африке до југоисточне Азије - рекао је Зеленски.

Он је указао на то да Русија покушава да блокира снабдијевање гасом и нафтом европских земаља које су од ње зависне, називајући то „енергетским оружјем“.

Зеленски је апеловао на свјетске лидере да „обуздају руску употребу нуклеарних електрана“.

Такође је навео да је рат у Украјини посљедњи на дугачкој листи руских сукоба.

- Мржња против једне нације, ту се никада не зауставља. Сваке деценије Русија почиње нови рат. Дијелови Молдавије и Грузије остају окупирани. Русија је Сирију претворила у рушевине. Русија је скоро прогутала Бјелорусију. Очигледно пријети Казахстану и другим балтичким државама -поручио је Зеленски.

Он је рекао да ради на глобалном мировном самиту, али није навео када ће он бити одржан.

У свом говору Зеленски је осудио, како је навео, ратну праксу Русије да насилно одводи украјинску дјецу у Русију, назвавши је „геноцидом“.

- Знамо имена десетина хиљада дјеце и имамо доказе о стотинама хиљада других које је Русија киднаповала на окупираним територијама Украјине и касније депортовала - рекао је он.

Предсједник Украјине је истакао да су лучки градови и инфраструктура предмет све чешћих напада Русије, као и да Украјина ради на успостављању копнених рута за извоз украјинске хране и позвао лидере да подрже те иницијативе.

Кијев: Русија циљала рафинерију у Кременчуку,након напада избио пожар

Русија је током ноћи у нападу дроном погодила рафинерију нафте у Кременчуку, у којој је избио пожар, саопштио је данас гувернер Дмитро Луњин.

-Рад рафинерије у централној Полтавској области Украјине  је привремено заустављен – навео је Луњин на Телеграму, преноси Ројтерс.

 Он је додао да нема информација о жртвама.

Г7: Кина да изврши притисак на Русију како би се зауставио рат у Украјини

Група седам (Г7) позвала је Кину да изврши притисак на Русију, како би се зауставио рат у Украјини, саопштено је након састанка министара спољних послова Г7 на маргинама Генералне скупштине Уједињених нација у Њујорку.

У саопштењу Министарство спољних послова Јапана, који предсједава Г7, наводи се да се чланице надају да ће Кина инсистирати на тренутном, потпуном и безусловном повлачењу руских трупа из Украјине.

Саопштење долази у тренутку када директор канцеларије Комисије за спољне послове Централног комитета Комунистичке партије Кине и министар спољних послова Ванг Ји борави у четвородневној посјети Русији током које се очекује да две државе унаприједе политичке односе.

Чланице Г7 су такође поздравиле учешће Пекинга на састанку у Џеди који је предводила Украјина и "даље охрабриле Кину да подржи праведан и трајан мир, укључујући директан дијалог са Украјином", наводи се у саопштењу.

У саопштењу није наведена ниједна држава, али се указује да су чланице "поновиле свој позив трећим странама да престану са било каквом помоћи руском агресорском рату или се суоче са тешким трошковима".

Чланице Г7 су се обавезале да Украјини пруже безбједносну, финансијску и хуманитарну подршку, као и подршку на опоравку и реконструкцији.

У саопштењу шефице дипломатије Јапана Камикава Јоко, која је предсједавала састанку, се, међутим, критикује Пекинг „због претензија на територије у Јужном Кинеском мору, 'милитаризације и других проактивних активности у региону''.

У саопштењу се, између осталог, додаје да Г7 не мијења став када је у питању подршка Тајвану и његовом ''смисленом учешћу у међународним организацијама''.

Наводи се да су министри спољних послова Г7 - Канаде, Француске, Немачке, Италије, Јапана, Велике Британије и САД, током сусрета у Њујорку још једном потврдили њихово снажно заједништво када је ријеч о супротстављању претњама међународном миру и безбедности.

- Чланице Г7 су истакле важност јачања слободног и отвореног међународног поретка заснованог на владавини права, уз поштовање Повеље УН, као основе сарадње међу нацијама. Оне су се снажно успротивиле било каквим унилатералним покушајима насилне промене или корекцијама статуса територија, успостављених у миру - наводи се, поред осталог, у саопштењу  јапанске министарке.

Учесници састанка такође су још једном упутили подршку 2030 Агенди одрживог развоја и Циљевима одрживог развоја (СДГс).

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана