Званичници САД: Систем "Патриот" у Украјини вjероватно оштећен

ГС/Агенције
Foto: Танјуг/АП

МОСКВА, КИЈЕВ- Рат у Украјини – 447. дан. Кијев тврди да је освојио 20 квадратних километара код Бахмута, али да се жестоке борбе око града настављају. Украјински предсједник Володимир Зеленски и предсједник Русије Владимир Путин пристали су да о мированом плану разговарају са лидерима афричких земаља, саопштио је јужноафрички предсједник Сирил Рамафоса. Уједињене нације (УН) најавиле су да се преговори о извозу украјинског жита ускоро настављају.

Званичници САД: Систем "Патриот" у Украјини вjероватно оштећен

ПВО систем “патриот“, произведен у САД, који користи Украјина, вјероватно је претрпио "одређену штету" у руском удару, рекли су Ројтерсу два америчка званичника, додајући да "изгледа да није уништен."

Један амерички званичник, говорећи за Ројтерс под условом анонимности, рекао је да Вашингтон и Кијев већ разговарају о најбољем начину да се систем поправи и да у овом тренутку не изгледа да би морао да буде уклоњен из Украјине.

Званичник је додао да ће САД имати више информација у наредним данима и да би се оне могле  промијенити.

"Патриот" се сматра једним од најнапреднијих америчких система противваздухопловне одбране, укључујући против авиона, крстарећих пројектила и балистичких пројектила. Обично укључује лансере заједно са радаром и другим возилима за подршку.

Лидери европских земаља: Русија ће одговарати за рат против Украјине

Лидери бројних европских земаља, махом из ЕУ, обећали су на самиту Савјета Европе (СЕ) у Исланду, да ће Русија одговарати за рат против Украјине, успут откривши механизам којим ће се пратити губици и штета која се наноси током руских напада.

Међу бројним лидерима, на самиту се обратио и предсједник Украјине Володимир Зеленски, који се укључио путем видео линка.

"Прије годину дана, нисмо могли да оборимо већину терористичких пројектила, посебно балистичких. А сада питам једну ствар. Ако смо данас способни да урадимо то, да ли постоји нешто што не можемо да урадимо?", рекао је Зеленски.

Русија је негирала да је намјерно гађала цивиле током бомбардовања украјинских градова.

На састанку се говорило и о рјешавању других питања, укључујући и, како се наводи, одвођење хиљаде дјеце из Украјине у Русију, што Кијев и његови савезници називају илегалном депортацијом.

"Сада је моменат да узвратимо ударац. Демократије попут наших морају да створе отпор, тако да можемо да нађачамо оне који уносе нестабилност. Сматраћемо Русију одговорном за ужасне ратне злочине који су почињени, а морамо и да научимо лекције из овог рата - тако што ћемо бити спремни да се суочимо са претњама нашем друштву прије него што постану превелике", рекао је премијер Британије Риши Сунак.

Канцелар Њемачке Олаф Шолц је рекао да је СЕ важан и да мора да "казни ратне злочине руских окупатора и да тражи одговорност за велику штету коју Русија наноси Украјини дан за даном".

Из кабинета француског предсјеника Емануела Макрона речено је да Развојна банка Савјета Европе (ЦЕБ) може да изађе у сусрет и помогне Украјинцима који су у невољи.

УН: Настављају се консултације о продужењу споразума о житу

Консултације са заинтересованим странама за продужење споразума о житу су у току на различитим нивоима, изјавио је портпарол генералног секретара Уједињених нација Стивен Дижарик.

"Контакти се одвијају на различитим нивоима. Очигледно су у деликатној фази. Генерални секретар је у току са ситуацијом. Разговарао је са Мартином Грифитсом и другима", рекао је Дижарик, преноси Тас.

Он је рекао да не жели да спекулише о томе шта ће се десити до 18. маја, до када би, како је у понедељак најављено, требало да се одрже разговори о споразуму о житу.

Он је поновио да је Црноморска иницијатива за жито, заједно са Меморандумом о разумијевању са Руском Федерацијом о извозу ђубрива и житарица из Русије кључна за одржавање на ниском нивоу глобалних цијена хране.

"Надамо се да ће сви који су укључени испунити своје обавезе како би осигурали да се ови програми наставе", додао је Дижарик.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана