Кијев тражи законски модел за попуну војске

Танјуг
Кијев тражи законски модел за попуну војске

КИЈЕВ - Одбор за националну безбједност, одбрану и обавијештајне послове украјинске Врховне раде у уторак, 9. јануара, донијеће коначну одлуку о нацрту закона о мобилизацији, изјавио је предсједник одбора Олександр Завитневич.

"Појединачне одредбе нацрта закона претрпјеће значајне измјене током разматрања у парламенту. Планирамо да у уторак усвојимо коначну одлуку Одбора о нацрту закона", написао је Завитневич на Фејсбуку.

Он је појаснио да већ трећи дан трају разговори са представницима Оружаних снага Украјине и Министарства одбране, уз учешће врховног команданта Оружаних снага Украјине Валерија Залужњег.

"Постоји низ дискутабилних норми које чланови Одбора не одобравају. Сада је главни задатак пронаћи баланс између уставних права и неопходних мјера за ријешавање задатака мобилизације који ограничавају ова права. Такође је неопходно да се узму у обзир могућности привреде. Постоје изузетно тешка питања финансијске подршке за мјере мобилизације, извори покривања потреба", рекао је Завитневич.

Кабинет министара Украјине је 25. децембра 2023. године поднио Врховној ради нацрт закона „О измјенама и допунама одређених законских аката Украјине у вези са унапређењем појединих питања мобилизације, војне регистрације и завршетка војног рока".

Касније је замијеница шефа фракције „Слуга народа" Јевгенија Кравчук рекла да се о овом документу неће гласати у верзији коју је предложила влада, а да ће Комитет Врховне раде за националну безбиједност израдити компромисну ​​верзију.

Приједлог закона између осталог предвиђа смањење старосне границе за мобилизацију с 27 на 25 година и односи се и на мушкарце и на жене до 60. године живота.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана