Кијев: Ситуација у Бахмуту је под контролом

ГС/Агенције
Foto: Агенције

МОСКВА/КИЈЕВ - У току је 422. дан руске специјалне војне операције у Украјини. И даље жестоке борбе за Артјомовск и код Авдејевке. Такође, украјинске снаге претрпјеле су и велике губитке у правцу Доњецка, али и Купјанска и Красног Лимана. Предсједници Француске и Америке поручили – Кина треба да помогне у окончању украјинског сукоба.

Кијев: Ситуација у Бахмуту је под контролом

Украјина је данас саопштила да су руске снаге напредовале током жестоких борби у Бакхмуту, граду на истоку те земље, али да је "ситуација под контролом", преноси Ројтерс.

Замјеница министра одбране Хана Маљар изјавила је ово непосредно прије него што је руско министарство одбране саопштило да се њихове јуришне трупе боре у западним дијеловима Бакхмута, посљедњем дијелу града који држе украјинске снаге, преноси Ројтерс.

"Ситуација је напета, али је под контролом", поручила је Маљар путем Телеграма..

Украјина, Њемачка и Пољска су потписале писмо о намјери да се у на територији Пољске отвори центар за ремонт и одржавање тенкова „леопард 2"

Украјина, Њемачка и Пољска су потписале писмо о намјери да се у на територији Пољске отвори центар за ремонт и одржавање тенкова „леопард 2" које користе украјинске снаге, написао је на Твитеру украјински министар одбране Алексеј Резњиков.

То је потврдио и њемачки министар одбране Борис Писторијус који је за "Велт" рекао да би центар могао да почне да ради крајем маја.

Подсјетимо, раније је пољски премијер Матеуш Моравјецки изјавио да та држава планира да на својој територији отвори европски центар за одржавање америчких тенкова „абрамс" и производњу муниције са осиромашеним уранијумом за њих.

Њемачка компанија „Рајнметал" гради у Румунији центар за ремонт и одржавање оружја које се користи у Украјини

Њемачка компанија „Рајнметал" гради у Румунији центар за ремонт и одржавање оружја које се користи у Украјини, објавио је портал „Порталсм".

„Њемачки произвођач оружја ‘Рајнметал’ гради у мјесту Сату-Маре војни центар за техничко одржавање оружја које се користи у Украјини. 

Радови на изградњи су интензивни", наводи сајт.

Хаб се налази недалеко од украјинске границе и служиће за ремонт самоходних хаубица, тенкова „леопард 2" и „челинџер", борбених возила „мардер", оклопних транспортера „фукс" и војних камиона.

Њемачка компанија је прошле године подигла исти такав центар у Литванији за подршку возилима НАТО у балтичким државама.

Више од 16.000 украјинских војника прошло је војну обуку у оквиру помоћи ЕУ Украјини

Више од 16.000 украјинских војника прошло је војну обуку у оквиру помоћи ЕУ Украјини, а Кијев је добио од Уније муницију и ракете у вриједности од преко 600 мииона евра, изјавио је европски комесар за спољну политику и безбједност Жозеп Борељ.

Он је ове податке изнео на састанку Контакт групе за Украјину који се одржава данас у америчкој ваздушној бази Рамштајн под руководством америчког министра одбране Лојда Остина и начелника здружених Генералштабова америчке војске, генерала Марка Милија.

Генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг је, након јучерашње посјете Кијеву, изјавио да су сви савезници сагласни да Украјина треба да постане чланица алијансе.

Све земље чланице НАТО-а сагласиле су се да ће Украјина на крају постати чланица Алијансе, али је сада главни фокус да се обезбједи да Кијев побиједи Русију, изјавио је данас генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг.

Говорећи уочи састанка контакт групе за помоћ Украјини у ваздухопловној бази Рамштајн у Њемачкој, Столтенберг је нагласио да, када се рат у Украјини заврши, Кијев мора да има снаге за одвраћање да би се спријечили нови напади, пренио је Ројтерс.

Лидери одбране НАТО-а и партнерских земаља окупили су се данас у  Рамштајну да би обезбједили даљу војну помоћ Украјини.

Све земље чланице НАТО-а сагласиле су се да ће Украјина на крају постати чланица Алијансе, али је сада главни фокус да се обезбједи да Кијев побиједи Русију, изјавио је данас генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг.

Говорећи уочи састанка контакт групе за помоћ Украјини у ваздухопловној бази Рамштајн у Њемачкој, Столтенберг је нагласио да, када се рат у Украјини заврши, Кијев мора да има снаге за одвраćање да би се спријечили нови напади, пренио је Ројтерс.

Лидери одбране НАТО-а и партнерских земаља окупили су се данас у  Рамштајну да би обезбједили даљу војну помоћ Украјини.

Све земље чланице НАТО-а сложиле су се да ће Украјина на крају постати чланица Савеза, али је сада главни фокус да се осигура да Кијев побиједи Русију, изјавио је данас генерални тајник НАТО-а Јенс Столтенберг.

Говорећи пред састанак контактне групе за помоћ Украјини у зрачној бази Рамстеин у Њемачкој, Столтенберг је истакнуо да, када се рат у Украјини заврши, Кијев мора имати снаге за одвраћање да би се спријечили нови напади, преноси Реутерс.

Вође обране НАТО-а и партнерских земаља окупили су се данас у Рамстеину да би осигурали даљњу војну помоћ Украјини.

Мађарско удружење за жито и сточну храну се противи забрани Владе Мађарске за увоз житарица и уљарица из Украјине

Мађарско удружење за жито и сточну храну саопштило је данас да се противи забрани Владе Мађарске за увоз житарица и уљарица из Украјине јер ће ограничења погодити произвођаче хране и индустријске кориснике. 

Удружење је навело да ће Мађарска бити погођена забраном увоза, посебно у сезони када је мађарски увоз кукуруза веома висок, пренио је Ројтерс. 

Према удружењу, забрана значи да ће Мађарска изгубити приступ „најближем и стога најекономичнијем извору сировина" за своју индустрију. Саопштење удружења услиједило је након што је Мађарска забранила увоз око 25 пољопривредних производа из Украјине прошле суботе, укључујући житарице, уљану репицу и сунцокрет. 

Забрану увоза украјинског жита и других пољопривредних производа увеле су и Пољска, Словачка и Бугарска. 

Земље су постале транзитне руте за украјинско жито које није могло да се извози преко црноморских лука због руске инвазије.

Гагин: Руске снаге опколиле украјинску борбену групу у Бахмуту

Савјетник вршиоца дужности шефа самопроглаешне Доњецке Народне Републике Јан Гагин изјавио је данас да су руске снаге опколиле украјинску борбену групу у Артјомовску, како Руси називају украјински град Бахмут. 

Гагин је за агенцију ТАСС рекао да су припадници руске паравојне компаније Вагнер стигли до пута Бахмут - Часов Јар, који је коришћен за снабдијевање групе Оружаних снага Украјине у Бахмуту. 

- Неколико стотина метара је узето под контролу, што онемогућава снабдијевање гарнизона. Тако се поклопац обруча, заправо, залупио - рекао је Гагин.

Он је 18. априла изјавио да руске снаге већ контролишу скоро 90 одсто територије Бахмута. 

За Бахмут, град у Доњецкој области, на истоку Украјине, неколико мјесеци се воде жестоке борбе украјинских и руских снага.

МСП Русије: Потребно да се "специјална операција" настави због акција Кијева

Министарство вањских послова Русије саопштило је данас да, како је наведено, "екстремистичке изјаве представника кијевских власти и њихове злочиначке акције" потврђују да је потребно да руска специјална операција у Украјини буде настављена. 

"Оваква реторика и злочиначки поступци кијевског режима потврђују потребу да се специјална војна операција настави све док се у потпуности не заврше задаци денацификације и демилитаризације Украјине и елиминишу пријетње по безбједност Русије које долазе са њене територије", наведено је у саопштењу, преносе РИА Новости.

Руско Министарство као примјер таквих изјава званичника у Кијеву наводи изјаву Михаила Подољка, савјетника у кабинету предсједника Украјине, који је, како је наведено, говорећи о ситуацији у којој се нашла Украјинска православна црква, рекао да Кијев има шансу да "брзо и безболно физички "очисти" велики број проруски оријентисаних људи".

Такође је, према наводима руског Министарства, обећао да ће казнити становнике Крима и Донбаса због њихове жеље да своју будућност вежу за Русију.

НАТО разматра испоруку авиона Украјини

Генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг изјавио је да савезници из Алијансе разговарају о испоруци различитих типова авиона Украјини, те да ће о томе бити говора на данашњем састанку Контакт групе за Украјину у америчкој бази „Рамштајн" у Њемачкој.

„Што се тиче авиона, савезници су их испоручили. Пољска је обезбједила МиГ-29. Тренутно се преговара о испоруци других типова авиона Украјини", рекао је Столтенберг.

Он је додао да су све државе НАТО сагласне са тим да Украјина треба да постане чланица Алијансе.

„Упозорили смо вас..."

Администрација САД је упозоравала власти Кијева да украјинска војска неће имати довољно снаге да задржи Артјомовск због чега је и савјетовала да се град препусти руским снагама, пише лист „Вашингтон пост".

Лист наводи да су те информације наводе у тајним документима из Пентагона који су недавно обелодањени на друштвеним мрежама.

Спријечена ротација Украјинаца код Купјанска

Припадници руске војне групације „Запад" спријечили су покушај украјинске војске да изведу ротацију на купјанском делу фронта, преносе медији.

Истовремено, руске снаге су уз помоћ пројектила „Краснопољ" уништиле један украјински тенк и лансирни систем „град".

Шеф дипломатије Кине: Не распаљујемо ситуацију у Украјини

Шеф дипломатије Кине Ћин Ганг изјавио је данас да та земља не распаљује ситуацију у Украјини, већ се залаже за мирно рјешавање међународних спорова кроз дијалог и дипломатију.

Истакао је да се Кина противи покушајима подизања зидова и баријера који доводе до прекида у у међународним ланцима снабдевања, преноси Ројтерс.

Украјина: Русија напала са 10 дронова, осам смо уништили

Генералштаб Оружаних снага Украјине саопштио је јутрос да су руске снаге напале Украјину са 10 дронова Шахед-136, од којих је осам уништила украјинска ПВО.

Истовремено, градска управа Кијева саопштила је да је уништено осам дронова који су били лансирани на главни град, преноси Униан.

Како се наводи, то је први напад на Кијев након 25 дана. У нападу није било повријеђених нити материјалне штете.

Писторијус: Није вријеме за одлуку о чланству Украјине у НАТО-у

Министар одбране Њемачке Борис Писторијус изјавио је да сада није вријеме за одлуку о чланству Украјине у НАТО.

-Чланство Украјине у НАТО тренутно није на дневном реду - рекао је Писторијус за ЗДФ.

Према ријечима љемачког министра, неће бити брзе одлуке о томе да ли ће се Украјина придружити ЕУ или НАТО-у.

-Врата су отворена, али сада није вријеме за одлуку - сматра Писторијус.

Додао је да пријем Украјине у НАТО мора бити размотрен након завршетка рата, а не "сада из солидарности".

Писторијус сматра да Украјина мора да добије рат, али да то не значи нужно да ће рат бити добијен војно.

-Циљ мора бити мировни споразум који укључује повлачење Русије - рекао је Писторијус.

Кјодо: Г7 разматра скоро потпуну забрану извоза у Русију

Чланице Групе седам индустријски најразвијенијих земаља, у оквиру проширења антируских санкција, разматрају скоро потпуну забрану извоза у Русију, објавила је агенција Кјодо, позивајући се на извор из јапанске владе.

Земље Г7 већ су обуставиле извоз у Русији широког спектра артикала, укључујући производе који се могу користити у војне сврхе и луксузну робу.

Међутим, најновији план могао да прошири трговински ембарго на половне аутомобиле, гуме, козметичке артикле и одјећу, рекао је извор агенције.

Наредни самит Г7 биће одржан у јапанском граду Хирошима од 19. до 21. маја.

 Двије особе су повријеђене у експлозији у Белгороду

Двије особе су повријеђене у експлозији која је касно синоћ потресла град Белгород на југозападу Русије, саопштио је гувернер Белгородске области Вјачеслав Гладков.

-Према прелиминарним информацијама, двие особе су повријеђене. Једна жена, која је задобила повреду главе, хоспитализована је у Градској болници број 2 у умјерено тешком стању. Друга жена је задобила огреботине на кожи и одбила је хоспитализацију након указане неоопходне лекарске помоћи -написао је Гладков на Телеграму, преноси ТАСС.

Он је додао да су усљед експлозије оштећена четири стана у једној стамбеној згради, а становницима је понуђен привремени смјештај у хотелу.

-Зграду ће прегледати специјалисти. Ако дође до оштећења потпорног зида, измјестићемо цијели дио зграде - написао је гувернер Белгородске области и навео да су оштећена и четири аутомобила.

Како се наводи, основан је кризни центар за прикупљање свих информација о инциденту, а на лицу места су истражитељи и спасилачки тимови руског министарства за ванредне ситуације.

У експлозији у Белгороду оштећени станови, направљен кратер широк 20 метара

Неколико станова оштећено је у експлозији која је потресла југозападни руски град Белгород, у истоименој области на граници са Украјином, навео је на Телеграму градоначелник Валентин Демидов.

- Неколико станова је оштећено у експлозији. Свим оштећеним становницима је понуђен принудан смјештај у хотелу - додао је Демидов, преноси ТАСС.

Он је додао да се затекао у близини експлозије у вријеме када се догодила синоћ и да, према његовим информацијама, нико није рањен.

Регионални гувернер Белгорода Вјачеслав Гладков рекао је раније током вечери да се експлозија догодила у Белгороду, да су разбијена стакла, оштећени аутомобили и да је се створио кратер дубок 20 метара широк око 20 метара.

Узрок експлозије засад није објављен.

САД низу означиле Вагнер као "страну терористичку организацију"

САД нису означиле руску приватну војну групу Вагнер као "страну терористичку организацију" упркос њеним акцијама у Украјини, изјавио је портпарол Бијеле куће Џон Кирби.

 -Ми их нисмо тако оквалификовали и то је све што имам да кажем о томе - додао је Кирби, преноси Ројтерс.

Он је навео и да та паравојна група и даље покушава да преузме контролу над стратешким градом Бахмутом у источној Украјини.

Словенија ће се придружити заједничком програму ЕУ за набавку муниције Украјини

Словеначка влада одлучила је данас да ће уредбом подржати пројектат заједничке набавке муниције за Украјину оног тренутка када министар одбране Марјан Шарец потпише тај документ са Европском агенцијом за одбрану (ЕДА), саопштило је министарство одбране.

- Пројекат ЕДА доноси оквир за сарадњу земаља на пројекту и стога нема финансијских посљедица по Словенију - додало је министарство, пренијела је агенција СТА.

Досад су Норвешка и 32 чланице Европске уније потписале пројекат, који је раније ове године договорен на састанку министара одбране и спољних послова земаља ЕУ.

У питању је дио плана да се Украјини обезбеди милион комада артиљеријске муниције калибра 155 милиметара у наредних 12 мјесеци.

Артиљеријске гранате ће доћи из заједничких набавки, као и из постојећих залиха, уз помоћ двије милијарде евра из ЕУ фондова доступних за суфинансирање.

Дио плана је и да се ојача индустрија европске одбране и производних капацитета, о чему су разговарали европски комесар за јединствено тржиште Тијери Бретон, премијер Словеније Роберт Голоб, министар Шарец и министар економије Матјаж Хан.

Сирене широм Украјине током ноћи

Сирене за ваздушну опасност током ноћи су се оглашавале у више украјинских региона и то у више наврата, док је у једном тренутку ваздушна опасност била проглашена и на цијелој територији Украјине, преносе медији.

Прво су се сирене огласиле у Кијеву и у Кијевској области, а затим и у Лавовској, Тернопољској, Хмељницкој, Житомирској, Вињицкој и Сумској области.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана