Кијев: Русија извела највећи напад на Украјину ове године

ГС/Агенције
Кијев: Русија извела највећи напад на Украјину ове године

МОСКВА, КИЈЕВ - Рат у Украјини траје 616. дана.

Украјина тврди да је Русија у посљедња 24 сата бомбардовала више од 100 насеља, највише у једном нападу од почетка године.

"У посљедња 24 сата, непријатељ је бомбардовао 118 насеља у десет региона", објавио је на друштвеним мрежама украјински министар унутрашњих послова Игор Клименко, истакавши да је то "највише од почетка године".

Осим тога, гађана је рафинерија нафте у Кременчуку у централном дијелу земље усљед чега је избио пожар, преноси Ројтерс.

Жртава није било, али је више од стотину ватрогасаца неколико сати гасило пожар, рекао је Клименко. 

Више околних насеља остало је без струје

Кијев: Током ноћи оборено 18 дронова и вођена ракета Кс-59

Оружане снаге Украјине саопштиле су да су руске током ноћи напале критичну инфраструктуру и војне објекте, као и да је противваздушна одбрана успјела да обори 18 од 20 дронова “шахед” и једну вођену ракету Кс-59.

Украјински Генералштаб је саопштио да су руске снаге у протекла 24 сата интензивирале истовремене нападе у више праваца, али да су били неуспјешни.

Како наводе, током дана је дошло до 68 војних сукоба на Купјанском правцу, у Харковској области и Луганској области, у правцу Бахмута и јужног Доњецка, као и на Шахтјорском и Запорошком правцу.

Кијев тврди да упркос подршци из ваздуха руске снаге не успијевају да опколе Авдејевку.

Блинкен разговарао са Џонсоном о помоћи Украјини

Амерички државни секретар Ентони Блинкен одржао је први лични састанак са новоизабраним предсједавајућим Представничког дома Мајком Џонсоном, током којег је разговарао о потреби да се настави подршка Украјини, Израелу и другим важним питањима, саопштио је портпарол америчког Стејт департмента Метју Милер на брифингу за медије.

-Био је то уводни састанак, када је државни секретар имао прилику да се први пут сретне са предсједавајућим Представничког дома са којим је разговарао о низу питања, прије свега о захтјеву за додатна средства за подршку Украјини и подршци Израелу, као и о испоруци хуманитарне помоћи Гази и другим областима - рекао је Милер, преноси Укринформ.

Према његовим ријечима, амерички државни секретар је разговарао са Џонсоном о најновијим дипломатским напорима у региону Блиског истока, као и о примарним циљевима ослобађања талаца, евакуације америчких држављана и спречавања ширења сукоба.

Блинкен је данас са америчким министром одбране Лојдом Остином, учествовао на саслушањима у Сенату САД поводом захтјева председника Џозефа Бајдена за издвајање 106 милијарди долара за потребе националне безбједности.

Зеленски: Сваки дан да јачамо нашу државу – то је све што нам треба

Украјински предсједник Володимир Зеленски изјавио је да је савремени свијет тако уређен да се пребрзо навикава на успјех и да су многи у свијету очекивали да након почетка руске агресије у пуном обиму Украјина неће устати.

Зеленски је у вечерашњем видео обраћању рекао да се сада колосалне ствари које чине Украјинци и сви украјински војници доживљавају „као чињеница”, преноси Укринформ.

-Успјех Украјине у бици за Црно море је нешто што ће бити у историјским књигама, иако се сада о томе не говори тако често. Али без обзира на све, ми морамо да урадимо свој дио – одбранимо своју државу, украјинску независност, свој живот, нашу културу, украјинску слободу - нагласио је Зеленски.

Он је изразио захвалност свима у свијету “који помажу Украјини да побиједи агресора”.

-Слава свима који се не повлаче, који вјерују у Украјину баш као што су вјеровали 24. фебруара и који се на исти начин боре за Украјину, којима је стало до Украјине. Сваког дана треба да додајемо снагу нашој држави – то је све што нам треба - закључио је украјински лидер.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана