Писторијус: Прекид испоруке оружја значи крај Украјине

Г.С.
Писторијус: Прекид испоруке оружја значи крај Украјине

Рат у Украјини – 417. дан.

Најжешће борбе воде се у Бахмуту и Лиману у Доњецкој области. Командант Копнене војске Украјине каже да руске снаге појачавају ударе тешком артиљеријом и изводе све већи број ваздушних напада, претварајући Бахмут у рушевину.

Писторијус: Прекид испоруке оружја значи крај украјине

Њемачки министар одбране Борис Писторијус рекао је да би прекид испоруке оружја Украјини значио крај те земље.

"Наравно, морамо да испоручујемо оружје докле год је то потребно", рекао је Писторијус у интервјуу за веб-сајт "Пионир".

Он је рекао да би обустава испоруке значила сутра крај Украјине, пренио је ТАСС.

Шведски произвођач вотке Абсолут престаће да извози производе у Русију

Шведски произвођач вотке Абсолут одлучи да прекине извоз својих производа у Русију због критика које су услиједиле након најаве да ће бити настављене дјелимичне испоруке, саопштила је извршна директорица Стефани Диру у саопштењу. 

Прошле седмице су медији извијестили о плановима компаније да дјелимично обнови испоруке својих производа у Русију, преноси РИА новости. 

"Иако препознајемо дужност да бринемо о нашим запосленима и партнерима, не можемо их изложити масовној критици у свим облицима. Зато је компанија Абсолут одлучила да престане да извози свој бренд у Русију", навела је Диру у саопштењу.

Адвокат: Гершкович спреман да докаже да није 

Новинар "Волстрит џурнала" Еван Гершкович, који је оптужен за шпијунажу у Русији, сматра да није крив и спреман је да то докаже на суду, рекла је његов адвокат Татјана Ношкина.

"Он има борбени дух, изјаснио се да није крив и спреман је да то докаже", рекла је Ношкина "Спутњик".

Суд у Москви потврдио је ранију судску одлуку о притвору за Гершковича до 29. маја.

Предсједник Украјине Владимир Зеленскиј обишао је украјинске војнике на првој линији фронта у Авдијевци, саопштено је из његове канцеларије.

Зеленски је, како је наведено, саслушао извјештај команданта оперативно-тактичке групе „Доњецк" у вези са ситуацијом у зони његове одговорности.

Освојене још три четврти у Артјомовску, губици Кијева у доњецком правцу више од 290 војника

Јуришни одреди, Зрачно-десантне јединице и војна групација „Југ" Оружаних снага Русије настављају борбе за Артјомовск. Укупни губици противника у протекла 24 сата у доњецком правцу су више од 290 украјинских војника и страних плаћеника, као и 15 јединица технике, саопштило је Министарство обране Русије.

Руске снаге су освојиле још три четврти у сјеверном, централном и јужном дијелу Артјомовска, наведено је у саопштењу.

Руска авијација, ракетне јединице и артиљерија су током протеклог дана извели нападе на противника у 126 подручја и уништили два складишта горива за украјинску војну технику.

У правцу Купјанске и Красног Лимана украјинске снаге су изгубиле око 115 војника.

Лукашенко понудио Пушилину помоћ у нормализацији живота у ДНР

Предсједник Бјелорусије Александар Лукашенко изјавио је да је понудио је вршиоцу дужности Доњецке Народне Републике Денису Пушилину помоћ у обнављању нормализације живота у републици.

„Потребно је обнављати индустријска предузећа, пољопривреду. На крају крајева, људи ће тамо живјети. То је сто посто. И људе треба хранити. Због тога смо спремни да пружимо одговарајућу помоћ и подршку како би људи који нам нису туђини најзад престали да страдају", рекао је Лукашенко.

Средином марта Пушилин је изјавио да тај регион разматра варијанте како да на своју територију привуче инвестиције, укључујући и бјелоруске."

Украјинска војска: Руси желе по сваку цијену да заузму Бахмут

Командант Копнене војске Украјине, генерал-пуковник Александар Сирски каже да се борбе за Бахмут настављају и да је ситуација тренутно под контролом. 

"Тамо непријатељ улаже највеће напоре и не одустаје од циља да по сваку цијену преузме контролу над градом", рекао је Сирски, преноси Униан

Истиче да руске снаге појачавају ударе тешком артиљеријом и изводе све већи број ваздушних напада, претварајући Бахмут у рушевину.

Према ријечима Сирског, украјинске трупе наносе значајне губитке Русима и осјетно успоравају офанзивна дејства.

Г7 осуђује нуклеарну реторику Русије

Министри спољних послова Групе седам (Г7) обавезали су се да ће појачати санкције Русији због рата у Украјини. Потврдили су посвећеност "крајњем циљу" - свијету без нуклеарног оружја.

"Неодговорна нуклеарна реторика Русије и њена претња размјештањем нуклеарног оружја у Белорусији су неприхватљиви", наведено је у заједничком саопштењу након састанка министара спољних послова Г7 у јапанском љетовалишту Каруизава.

Састанак на којем су учествовали министри из САД, Јапана, Њемачке, Британије, Француске, Канаде, Италије и представници Европске уније, увод је у самит лидера у Хирошими слиједећег мјесеца.

И Словачка обуставила увоз житарица из Украјине

Влада Словачке одлучила је да привремено обустави увоз житарица и других пољопривредних производа из Украјине.

Одлука је донијета током онлајн састанка владе након недавног открића 1.500 тона пестицидима контаминираног житарица увезеног из Украјине, преносиу Укринформ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана