Кијев први пут слави Светог Николу по новом календару

ГС
Foto: Танјуг/АП

Јелка на кијевском Тргу Свете Софије, испред истоимене саборне цркве, први пут је освијетљена 6. децембра, када вјерници који Божић славе по Грегоријанском календару обиљежавају Дан светог Николе.

Ројтерс наводи да се велики број људи окупио на једном од омиљених кијевских тргова како би присуствовао укључивању лампица на јелци, преноси РТС.

Ово је први пут да се Свети Никола слави по новом, Грегоријанском календару, што је промјена коју је одобрио вјерски врх у Украјини, како би се дистанцирао од вјерске праксе у Русији.

Домаћица Олесија Полиарош рекла је да су, иако је ситуација таква да није за славље, дошли како би осјетили божићни дух упркос свему.

Пристуни на тргу су рекли да су сагласни са промијењеним датумом: "Не би требало да имамо ништа заједничко са том земљом", навели су на тргу.

Иначе, лампице је симболично укључио градоначелник Кијева Виталиј Кличко, рекавши да је јелка финансирана из приватних донација како би се омогућило да државни новц буде издвојен за војску, преносе Независне.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана