Кијев планира коридоре за евакуацију цивила

ГС
Кијев планира коридоре за евакуацију цивила

КИЈЕВ - Украјина ствара "тампон зону" у руској Курској области и планира да организује хуманитарну помоћ и коридоре за евакуацију цивила који желе да оду у Русију или у Украјину, рекли су званичници у Кијеву.

Предсједник Владимир Зеленски разговарао је са највишим званичницима о хуманитарној ситуацији и могућем успостављању војних управа у областима које су заузеле украјинске снаге у прекограничном нападу који је почео 6. августа.

"Наш војни план је да отворимо хуманитарне коридоре за евакуацију цивила: и у правцу Русије и у правцу Украјине", саопштила је потпредсједник Владе Ирина Верешчук у апликацији "Телеграм".

Кијев планира да обезбиједи приступ за међународне хуманитарне организације, међу којима ће вјероватно бити Међународни комитет Црвеног крста и УН, рекли су званичници.

"У `тампон зони` треба обезбиједити храну, лијекове и друге артикле неопходне цивилном становништву", саопштио је украјински комесар за људска права Дмитро Лубинец на "Телеграму".

Зеленски је рекао да се украјинске снаге "строго придржавају" међународних конвенција и хуманитарног права.

Украјина је објавила да су њене снаге од почетка дана напредовале у Курској области за један до два километра и да су њене трупе завршиле чишћење руског пограничног града Суџе

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана