Кијев ослободио 101 руског заробљеника

ГС/Агенције
Рат у Украјини – 358. дан
Foto: Агенције | Рат у Украјини – 358. дан

МОСКВА, КИЈЕВ- Рат у Украјини – 358. дан. Масовни ракетни напади широм Украјине. У Лавов оштећена критична инфраструктура, саопштили су украјински званичници. Тврде да Русија планира масовни напад за 24. фебруар, на годишњицу напада на Украјину.

Кијев ослободио 101 руског заробљеника

Руско Министарство одбране саопштило је да је Украјина након преговора ослободила 101 руског ратног заробљеника.

"Као резултат преговора 101 војник враћен је данас са територије коју контролише Кијев", наводи се у саопштењу и додаје да су војници били у смртној опасности у заробљеништву.

У саопштењу се наводи да ће ослобођени војници бити пребачени у Москву на лијечење и рехабилитацију војним авионом руских ваздухопловних снага.

Министарство истиче да су сви пуштени руски војници добили неопходну медицинску и психолошку помоћ

 

Европски парламент је током гласања у четвртак у Стразбуру о резолуцији поводом обиљежавања годишњице покретања специјалне војне операције Русије у Украјини одбацио амандман којим се ЕУ позива на преговоре.

Члан резолуције, у којем се наводи да ЕП сматра да је „побједа Украјине могућа само кроз континуирано и стално повећање испорука Украјини свих врста наоружања без изузетка", предложено је да се замијени позивом Европској унији „да учини напоре да се обезбједи прекид ватре и преговори" уз узимање у обзир могућег мултилатералног формата за рјешавање ситуације који је предложио бразилски предсједник Луис Инасио Лула да Силва.
Парламентарци су одбацили овај амандман.

Посланици ЕП су данас на пленарној седници у Стразбуру већином гласова усвојили антируску резолуцију у којој се земље ЕУ позивају да повећају и убрзају испоруке свих видова наоружања Украјини.

За резолуцију је гласало 444 посланика, док је против било њих 26.

Посланици су били против тога да се у резолуцију унесе амандман с позивом да се хитно уложе дипломатски напори како би се окончали сукоби и постигао мир.

Такође, одбили су да у документ који је донијет поводом годишњице почетка специјалне операције руске војске у Украјини унесу амандман о томе да постоји забринутост због опасности да украјински сукоб прерасте у рат између нуклеарних држава.

Амерички генерал: Ускоро могући преговори Русије и Украјине

Украјински министар одбране Алексеј Резников изјавио је да се договорио са генералним секретаром НАТО-а Јенсом Столтенбергом о модернизовању система набавки за украјинско Министарство одбране у складу са стандардима агенције за набавке НАТО-а.

Са данашњег брифинга Министарства одбране Русије:

- Руске трупе су током претходног дана ликвидирале до 65 украјинских војника у купјанском правцу;

- До 135 припадника Оружаних снага Украјине убијено током офанзиве у доњецком правцу;

- Руске снаге уништиле су складиште муниције 54. механизоване бригаде Оружаних снага Украјине у Верхњекамском округу у ДНР;

- Руске снаге погодиле су у херсонском правцу четири складишта муниције снага територијалне одбране Украјине. У овом правцу уништена је самоходна хаубица „акација" и хаубица „мста Б";

- Руски ПВО систем је оборио украјински Ми-8 хеликоптер у близини насеља Дорошовка, у Харковској области.

- Руске снаге убиле више од сто украјинских војника на краснолиманском правцу;

- У протекла 24 часа руски ПВО системи уништили су 20 украјинских дронова и 4 ракете испаљене из система „хајмарс";

- Више од 55 украјинских војника убијено у јужнодоњецком и запорошком правцу;

- Оружане снаге РФ погодиле су командна мјеста три бригаде украјинских снага у ДНР;

- Руске снаге уништиле су код Полтаве складиште горива и мазива за војну технику Оружаних снага Украјине.

Шеф кабинета украјинског предсједника Андреј Јермак тврди да је Русија промијенила тактику вођења специјалне војне операције. 

Према његовим ријечима, Оружане снаге Русије су наводно почеле да користе „лажне мете".

„Руси су донекле промијенили тактику. Спроводе активно извиђање, користе лажне мете", написао је Јермак на свом Телеграму.

Он је такође потврдио извештаје о експлозијама у Лвовској, Дњепропетровској и Кировоградској области Украјине након што је широм земље издато упозорење о ваздушној опасности.

Уколико ЕУ донесе одлуку о конфискацији замрзнутих руских средстава у корист Кијева, Русија ће предузети мјере у циљу заштите својих интереса, рекао је замјеник руског министра спољних послова Александар Грушко.
„То што ради ЕУ је апсолутно незаконито и многе земље сумњају у усјпех таквог потеза и његове усклађености са међународним нормама", рекао је Грушко.

Амбасадори ЕУ су јуче постигли договор о формирању радне групе с циљем да се блокирана средства Русије искористе у интересу Украјине.

Амбасадори ЕУ нису успјели да се договоре о новом пакету санкција Русији, конкретно, због руског каучука, објавио је лист „Политико", позивајући се на документе у које је имао увид.

„Једна од спорних тачака је синтетички каучук, против којег (Европска) комисија жели да уведе санкције", наводи се у материјалу.

Такође се наводи да су земље попут Италије и Њемачке скептичне према идеји увођења санкција на увоз руског синтетичког каучука, док Пољска подржава такву мјеру.

Руске јединице заузеле су све узвишице у околини Артјомовска (Бахмут), изјавио је саветник в.д. шефа ДНР Игор Кимаковски.

„Остао је фактички један мали коридор, који такође контролишемо ми, што значајно отежава њихов маневар за довођење људства и муниције", рекао је Кимаковски за емисију „Соловјов уживо".

Према његовим ријечима, у области Артјомовска примећено је много страних плаћеника.

„То су Пољаци, и француски језик, и енглески језик. Већ се појављују јединице које долазе из Лавова", примјетио је Кимаковски.

Израелски министар спољних послова Ели Коен допутовао је у Кијев гдје ће се састати са украјинским предсједником Владимиром Зеленским.

Ово је прва посјета неког израелског званичника тог ранга од почетка специјалне операције руске војске.

Кијев: Русија испалила 36 ракета, погинула 79-годишња жена, седам повријеђено

Русија је испалила на Украјину 36 крстареćих и других пројектила, а украјинска ПВО оборила најмање њих 16, саопштили су данас украјински званичници.

Једна 79-годишња жена је погинула, а најмање седам особа је повријеђено када су пројектили погодили источни град Павлоград, саопштио  је украјински локални начелник Сергеј Лисак.

Оборена два дрона изнад мора у Севастопољу

Два украјинска дрона оборена су јутрос изнад мора у Севастопољу и руски противавионски системи настављају да дјелују, рекао је гувернер Севастопоља Михаил Развожајев.

"Украјинске беспилотне летјелице поново су извршиле напад. Двије су оборене изнад мора", навео је Развожајев на "Телеграму".

Према његовим ријечима, одбрамбене снаге и противаздушни системи настављају са реаговањем на напад.

Данилов: Русија спрема масовни напад за 24. фебруар

Секретар Савјета за националну безбједност и одбрану Украјине Алексеј Данилов тврди да Русија планира масовни напад за 24. фебруар, на годишњицу напада на Украјину.

Данилов је рекао да је Украјина спремна за ударе.

"Спремни смо за то. Мислим да већ знамо шта су такви напади, након што смо имали 115-120 пројектила за један дан. Издржаћемо и тај дан", рекао је Данилов.

Козицки: Сирене за ваздушну опасност широм Украјине, ракетиран Лавов

Русија је покренула ракетне ударе широм Украјине, рекли су украјински званичници, након што су западни савезници обећали да ће појачати војну помоћ украјинским оружаним снагама како би подржали планирану контраофанзиву.

Важна инфраструктура оштећена је у руским ударима на област Лавов на западу Украјине, јавио је на Телеграму регионални начелник у западној Украјини Максим Козицки и додао да нема жртава.

"Током ваздушне узбуне погођен је критични инфраструктурни објекат у Лавовској области. Нема жртава. Пожар је угашен. Чувајте се. Не игноришите сирене за опасност", рекао је он.

Напад се догодио у раним јутарњим сатима, а сирене за ваздушну опасност огласиле су се широм Украјине.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана